GÜNDEM

Cem Kılıç: "Evden çalışma" konusunda mevzuat bekleniyor

Milliyet yazarı Cem Kılıç, pandemi ile hayatlarımıza yoğun bir şekilde giren "evden çalışma/uzaktan çalışma" gerçeğine ilişkin mevzuat düzenlemesinin merakla beklendiğini yazdı.

Cem Kılıç: "Evden çalışma" konusunda mevzuat bekleniyor

Milliyet gazetesi yazarı Cem Kılıç, Covid-19 salgını sonrası artan "evden çalışma" düzenlemesini bugünkü köşesine taşıdı. Kılıç, bu çalışma tarzı için belirlenmesi gereken birçok kural olduğunu ve mevzuat düzenlemesinin beklendiğini yazdı:

Şu sıralar, pek çoğumuzun yakından takip ettiği üzere tüm dünya ikinci bir dalga nedeniyle endişe içinde. Uzmanlar, önümüzdeki dönemde kış ayları sebebiyle daha da dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor. Gerek bu durum gerekse teknolojinin baş döndürücü fırsatları çalışma hayatında daha uzun vadede uzaktan çalışma modellerinin etkin olacağını ortaya koyuyor. Öyle ki, ülkemizde de uzaktan çalışmaya ilişkin ikincil mevzuat hazırlıkları büyük bir merakla bekleniyor.

Uzaktan çalışma, geleneksel anlamdaki işyeri dışında yapılan ve çoğunlukla akıllı telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanıldığı işlerdeki çalışma biçimini tanımlıyor. Uzaktan çalışma, işçi ve işveren arasında gönüllü olarak kurulan bir iş ilişkisine dayanıyor. Diğer yandan, uzaktan çalışma geleneksel istihdam modelleri ile tam olarak örtüşmediğinden işin yapılacağı yerin kararlaştırılması, çalışma saatleri ve programının belirlenmesi, hangi işlerin bu şekilde yapılacağı, hangi bilgi iletişim araçlarının kullanılacağı ve denetleyici mekanizmalar gibi hususların işçiyi koruma ilkesi gözetilerek açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar