GÜNDEM

Celal Şengör'den olası İstanbul depremine ilişkin "bağımsızlık" vurgusu

Sözcü yazarı Uğur Dündar, Celal Şengör,'ün "İstanbul depremine hazırlıksız yakalanmak bağımsızlığımızı tehlikeye atar!.." sözlerini hatırlattı.

Celal Şengör'den olası İstanbul depremine ilişkin "bağımsızlık" vurgusu

Sözcü gazetesi yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde depreme ilişkin "Peki, Türkiye'nin üreten, teknoloji geliştiren, ihracat yaparak istihdam yaratan, toplam verginin büyük çoğunluğunu ödeyen bu yüz akı coğrafyamızda yaşayan yaklaşık 20 bin yurttaşımızı kaybettiğimiz 21 yıl önceki Büyük Marmara Depremi'nden gerek İstanbul, gerekse ülke olarak yeterince ders çıkarabildik mi?" sorusunu İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör,'ün "İstanbul depremine hazırlıksız yakalanmak bağımsızlığımızı tehlikeye atar!.." sözlerini hatırlatarak cevapladı:

Habertürk Gazetesi'nden Ümran Avcı ve Öznur Karslı'ya verdiği röportajda da (2017), bu ürkütücü tespitine açıklık getiriyor:

“Türkiye depreme hazır değil. Özellikle İstanbul'u vuracak depreme!.. İstanbul'da sel olduğunda, yoğun kar yağdığında hiçbir yere gidemezsiniz. Peki deprem olduğu zaman İstanbul'u nasıl besleyeceksiniz? Yaralılara hizmeti nasıl götüreceksiniz? İnsanların nereye sığınmalarını sağlayacaksınız? Hareketli iskeleleriniz hazır mı? Deniz yoluyla İstanbul'u besleme planınız var mı?

Bu sorulara cevap aradığınızda yapacak fazla bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Felaketi bekleyeceğiz. Bu felaket geldiğinde Türkiye yardım için Avrupa'ya el açacak. Çünkü muhtaç olacak. Bunun sonucunda bağımsızlığını kaybedecek!

İstanbul'un yıkıldığını düşünebiliyor musunuz? Hangi gelirle ayağa kaldıracaksınız? Hangi uzmanlıkla kaybolmuş, zarar görmüş kültürel varlıkları onaracaksınız?..”

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar