KİTAPLIK

Cansel Poyraz ve Mehmet Şakiroğlu’nun yeni kitabı çıktı

Öğretim üyesi Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile öğretim görevlisi Dr. Cansel Poyraz tarafından kaleme alınan Bağlan, modern hayatın en yaygın sorunlarından biri haline gelen sorunlu akıllı telefon kullanımını azaltmayı kolaylaştıracak bir kendine yardım kitabı.

Cansel Poyraz ve Mehmet Şakiroğlu’nun yeni kitabı çıktı

Doğan Kitap tarafından yayımlanan Bağlan, teorik ve uygulama kısmı olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Kitabın ilk kısmı, bir anlamda “teşhis” koyuyor. Burada hem pek çok testle okura kendini ölçme, hem de sorunlu akıllı telefon kullanımının arkasındaki mekanizmaları ve gerekçeleri anlama fırsatı sunuyor.
Kitap ters çevrildiğinde ikinci bir kitap var. Bu kitap bir anlamda “tedavi” kısmı. Bu kısım, diğer kitapta, rasyonel mekanizmaları açıklanan yardım önerilerini, 12 günlük bir uygulamayla adapte etmeyi sağlıyor.

Özetle, birinci kitap diyebileceğimiz ilk bölümde okur sorunun farkına varacak, bu sorundan kurtulmak için yapılması gerekenlerin arkasındaki mantığı, bilimsel dayanakları ve mekanizmayı anlayacak. İkinci kitap diyebileceğimiz uygulama kısmında ise 12 günlük bir uygulama kürü bulacak ve gün gün ne yapacağını bileceğibir sürece girecek.

Koronovirüs nedeniyle talihsiz bir “evde birlikte olma hali”yaşıyoruz, bu durum hem bir fırsatı hem de bir tehlikeyi barındırıyor. Sıkıntıdan kurtulmak, oyalanmak gibi sebeplere telefonlara sığınmak, zaten sorunlu olan akıllı telefon kullanımımızı daha da sorunlu hala getirme riskini taşıyor. Öte yandan, yaşanan bu üzücü süreç, ailece bir arada olmak, birbirimizle, toplumla ve değerlerimizle kaybettiğimiz bağları yeniden kurmak için de bir şans.

Bağlan / Sorunlu Akıllı Telefon Kullanımını Azaltma Rehberi, sanal dünyayla bağlantısız kalmaya bir dakika bile tahammülümüzün olmadığı bu dünyada, doğaya, ailemize, hobilerimize, dostlarımıza, hayallerimize, yaşadığımız topluma, değerlerimize yeniden bağlanmanın yollarını bulmaya yardımcı olacak.

Yazar Hakkında

Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu Muğla’da doğdu. ODTÜ Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra yine ODTÜ’de “klinik psikoloji” yüksek lisansını ve doktora programlarını afet ve travma konularındaki iki projeyle tamamladı. 2003-2012 yılları arasında ODTÜ, 2012-2014 yılları arasında Atatürk Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Duygu yönetimi, internet / akıllı telefon bağımlılığı ve travmalar konusunda kitapları ve bilimsel makaleleri bulunan Şakiroğlu halen Adnan Menderes Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Dr. Cansel Poyraz Akyol Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde, doktorasını Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nde tamamladı. Skyturk’te editör, Habertük’te planlama editörü, CNN Türk’te haber programları müdürü ve Haber Global’de programlar koordinatörü olarak çalıştı. Poyraz, halen Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak ders vermekte, şirketlere ve kurumlara iletişim danışmanlığı yapmaktadır.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar