RÖPORTAJ

Candaş Tolga Işık, yalanlardan bıktık dedi uzmanına sordu!

Posta yazarı Candaş Tolga Işık, Koronavirüs konusunda yalanlardan bıktığını ifade etti ve okurları için konuyu uzmanına sordu.

Candaş Tolga Işık, yalanlardan bıktık dedi uzmanına sordu!

Koronavirüs mü daha tehlikeli yoksa yalan haberler mı? İşte piyasada dolaşan asılsız iddialara karşı uzman görüşü alan Candaş Tolga Işık'ın bugünkü yazısı:

Sosyal medyada, WhatsApp gruplarında öyle yalanlar, uydurmalar dolanıyor ki artık korona mı daha tehlikeli yoksa bu şehir efsaneleri mi bilemiyorum. Sanırım bu süreçte yapılacak en doğru iş bu yalanları ifşa etmek. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a o soruları sordum.

■ Koronavirüs insan vücudunda dört gün boğazda kalıp mı akciğere iniyor? Herhangi bir şekilde (tuzlu su, vesaire…) gargara yaparak ya da çok su içerek boğazdan akciğere inmesini önlemek mümkün mü?

✔ Hayır. Virüsler o anda bağışıklık sistemi zayıfsa ciğerlere iner zatürre yapar, değilse boğazda ölürler. Tuzlu su veya belli derecede sıcaklıkta kalma kısmı daha vahim yalanlar. Virüs ancak 56 derecede birkaç saat kalırsa ölebilir o da insan için mümkün değil. Tuzlu su ortamında virüs ölmez aksine bulunduğu ortamda daha uzun kalmasını sağlar.

■ Korona güneş ışığını sevmiyor, bilmem kaç derece sıcaklıkta yaşamıyor… Bunlar doğru mu?

✔ Bu virüs çok yeni bir virüs, hangi sıcaklık derecesinde ne kadar yaşadığını bilmiyoruz. Güney yarımkürede yazın ortasında virüs yayılıyor. O yüzden ‘sıcaklık arttıkça virüs ölecek’ doğru bir önerme gibi durmuyor.

■ Yüksek doz C vitaminin koronavirüsün tedavisinde etkili olduğu doğru mu?

Yazının devamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar