MEDYA KÖŞESİ

Çandar'dan çarpıcı Öcalan-AKP denklemi!

Önümüzdeki hafta açıklanacak olan demokratikleşme paketini değerlendiren Cengiz Çandar, hükümete yüklendi.

Çandar'dan çarpıcı Öcalan-AKP denklemi!
Radikal yazarı Cengiz Çandar, demokratikleşme paketinin Kürtleri ve Alevileri tatmin etmeyeceğini

Kamuoyu merakla beklediği paketin içeriği netleşti. Peki çözüm sürecine katkısı ne olacak? Kürt sorununu yakından takip eden isimlerden Çandar, olumlu bir tablo çizmedi.

ZALİM İKTİDAR GÖRÜNTÜSÜ

Bugünkü köşesinde süreci ve paketi değerlendiren Çandar, Erdoğan hükümetinin ‘demokrasi doğrultusunda yol almak’tan ziyade ‘zalim iktidar’ görüntüsünü güçlendirdiği görüşünde.

Gezi olayları nedeniyle kimyasının bozulduğunu ileri süren Çandar, paketin allanıp pullanmasının gerçekci olmayacağı iddiasında. 3 ay içinde 7 insanın ölmesini hatırlatan yazar, AK Parti'nin 'az verip çok almak' mantığıyla hareket ettiğini düşünüyor.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık'ın sürece ilişkin olumsuz görüşlerini köşesine taşıyan Çandar, AK Parti'nin sürece ilişkin izlediği yöntemi böyle anlatıyor:

ÖCALAN AK PARTİ'YE YAKIN STK YETKİLİSİ GİBİ SUNULUYOR

"Anadil konusunda gerekli adımın olmadığı, seçim barajının yüzde 10’un altına çekilmesinin sözünün verilmediği, ‘üçüncü aşama’ olan ‘normalleşme’ için ‘olmazsa olmaz’ nitelikteki yasa değişikliklerinin ipucunun bulunmadığı bir ‘Paket’ ile ‘Süreç’e nasıl bir ivme kazandırılacak, göreceğiz.

‘Az verip çok almak’ mantığıyla hareket eden iktidar, gelinen noktada, ister istemez, diyaloğun merkezindeki Abdullah Öcalan’a bel bağlamak durumunda. Öyle olduğu için, iktidar sözcüleri, bir yandan BDP’yi aşağılar ve Kandil’i şeytanlaştırırken; diğer yandan Abdullah Öcalan’ın isminden, sanki AK Parti’ye yakın bir STK yetkilisiymiş gibi söz ediyorlar.
Kürt sorununa ilişkin ‘böl-yönet’ yöntemleri ve ‘çok az, çok geç’ nitelikteki adımlar bugüne dek ‘çözüm’ü hızlandırmadı ve kolaylaştırmadı. Bundan sonra öyle olacağını düşünmemiz için özel bir neden yok."

Yazının tamamı için
ÇOK OKUNANLAR