GÜNDEM

Çağdaş Gazeteciler Derneği Medya Raporları'nı açıkladı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi 2017 yılının son çeyreğini kapsayan 12. Medya Raporları'nı açıkladı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Medya Raporları'nı açıkladı

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi tarafından hazırlanan Medya Raporu şu şekilde:


"Değerli Basın Emekçileri,

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi olarak hazırladığımız Medya Raporlarının, 2017 yılı son çeyreğini kapsayan 12’ncini, siz değerli meslektaşlarımız ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Basına dönük her geçen gün yenileri eklenen ve çeşitliliği artan saldırıların yanı sıra günümüz medyasının büyük kısmında gördüğümüz yozlaşma, ne yazık ki, raporumuzun da giderek genişlemesine neden olmaktadır.

AKP iktidarının gerek iç gerek dış politikaları, bir yandan savaş tehdidini gerçek bir ihtimale dönüştürürken diğer yandan da daha çok baskı ve sömürü anlamına gelmektedir. Başta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve yerel yönetimler olmak üzere, demokratik temsil mekanizmalarının hemen hepsinin işlevsizleştirildiği bir dönemde, basının önemi halk açısından gittikçe artmaktadır. Hal böyleyken, halkın durum, talep ve tercihlerinin yansıtıldığı medyaya yönelmiş her türlü saldırı, aynı zamanda demokratik işleyiş ve halkın bu işleyişe katılımına da yönelmiş demektir. O nedenle raporumuz, medyanın durumu üzerinden Türkiye’nin demokratik düzeyini gösteren bir içeriğe sahip hale gelmektedir.

Raporumuzda ayrıntılı şekilde sunduğumuz dönemi sayılarla özetleyecek olursak, 2017’nin son çeyreğinde ülkemizdeki demokrasi ve medya alanı şu şekilde görünmektedir:

9 gazeteci darp ve tehdit edildi.
3 kitap hakkında toplatma kararı verildi.
Tutuklu 11 gazeteci tahliye edildi.
18 gazeteci gözaltına alındı, bunlardan 7’si tutuklandı.
9 gazetecinin farklı dosyalardan davaları sonuçlandı; gazetecilere toplam 16 yıl 4 ay 10 gün hapis cezası verildi.
17 televizyonun yayın hakkı iptal edildi.
2 haber hakkında erişim engeli getirildi.
Bugünlerin anlaşılmasında hem bugün hem de gelecekte en önemli kaynakların başında gelen medya, aynı zamanda bir mücadele alanı ve aracıdır. Bu nedenle, günümüzün koşullarıyla ilişkisi içinde yeni başlıklandırmalarla hazırladığımız raporumuzu, medyaya yönelik baskıların, basın emekçilerine dönük saldırıların sonlandırılması ve demokratik yaşamın geliştirilmesi için verilen mücadelenin bir parçası olarak gördüğümüzü ifade ederek, bilgi ve değerlendirmelerinize sunuyoruz.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi"

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar