GÜNDEM

Burhanettin Duran'dan yerinde soru: Virüs ihtilafları neden bitirmiyor?

Sabah yazarı Burhanettin Duran, koronavirüs gibi bir tehlike karşısında neden küresel ihtilafların bir kenara bırakılmadığını sordu.

Burhanettin Duran'dan yerinde soru: Virüs ihtilafları neden bitirmiyor?

Koronavirüs, tüm dünyayı tehdit etmeye devam ederken küresel çapta ihtilaflar ise bitmek bilnmiyor. Bunun aksine koronavirüs, yeni ihtilafların ana maddesi oldu. 

Konuyu ele alan Burhanettin Duran ise virüsün neden ihtilafları bitirmediğini sordu.

İşte o yazı:

Ortak bir tehdit olarak virüsün hayatımızı uzun süre işgal edeceği anlaşıldıkça aklımıza sorular hücum ediyor. Acaba bu durum, ikili ilişkilerde çatışmaları ve ihtilafları azaltmaz mı? Büyük güçler rekabeti artırmak yerine iş birliğine yönelmez mi? İlk tepkilerini milli ölçekte verseler de ülkeler ileriki dönemde yeni pandemilere karşı küresel bir iş birliği geliştiremezler mi? Virüsün tetiklediği "küresel bilinç" eşitsizliğin artacağı bir dünya yerine daha fazla dayanışmayı getirmez mi? Bu soruları sorduran şey, elbette müreffeh ülkelerin Kovid-19 istilası altında her gün yüzlerce, binlerce ölümle yüzleşmesi.
Gelişmekte olan ülkelerin; Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın sırada olması. Uluslararası kurumların, bu örnekte Dünya Sağlık Örgütü'nün, iyi çalışmaması durumunda ne gibi küresel sorunlar yaratabileceklerinin farkında olmamız. Yine virüs ile mücadele sürecinde tanık olduğumuz bazı yardımlaşma örnekleri bizi yeni sorular sormaya yönlendiriyor. Çin ve Rusya'nın ABD'ye tıbbi malzeme satması ABD ve Çin arasındaki kapışma soğuk savaş yerine rekabete birlikte iş birliğine götüremez mi? Rusya ve Suudi Arabistan'ın virüs sebebiyle petrol üretimini azaltmakta anlaşması olumlu bir örnek olarak görülemez mi? Suudi Arabistan'ın Yemen iç savaşında ateşkes ilan etmesi bu krizi sona erdirebilir mi?

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar