GÜNDEM

Burhanettin Duran'dan öneri: CHP, FETÖ bataklığından kurtarılmalı!

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, Sabah gazetesinde yayınlanan yazısında FETÖ ile mücadelenin siyasi hayatın kalıcı bir meselesi olduğunu ve bu konunun partiler üstü bir hassasiyetle ele alınması gerektiğini yazdı. Duran yazısında "CHP, FETÖ bataklığından kurtarılmalı"şeklinde öneride bulundu.

Burhanettin Duran'dan öneri: CHP, FETÖ bataklığından kurtarılmalı!

FETÖ'nün siyasi ayağı tartışması yeniden alevlendi. CHP'nin "FETÖ'nün siyasi ayağı araştırılsın" önergesini AK Parti ve MHP tarafından reddedildi.

SETA Genel Koordinatörü ve Sabah yazarı Prof. Dr. Burhanettin Duran bugünkü köşesinde siyasi ayak tartışmasında CHP'nin zorda olduğunu belirterek "Kılıçdaroğlu'nun 6 danışmanı FETÖ ile ilgili yargılanırken, CHP bu tartışmada kaybetmeye mahkûm." ifadelerini kullandı.

Duran, "FETÖ ile mücadele siyasi hayatımızın kalıcı bir meselesi. Partiler üstü bir hassasiyetle ele alınmalı." diyerek FETÖ ile kalıcı mücadele için şu iki hususun önemli olduğunu aktardı:

 1-Siyaset kurumu, FETÖ'nün ne zaman suç ve terör örgütü haline geldiğinde uzlaşmak zorunda. Bu konudaki muğlaklık FETÖ ile mücadeleyi sekteye uğratır.

2-FETÖ ile mücadelede uzun vadede koordinasyonunu sağlayacak bir yapıya ihtiyaç var.

Güncel siyasi çıkarlar uğruna CHP'nin yaptığı affedilemez hatalarından birkaçını sıralayan Burhanettin Duran, "CHP şimdi de girdiği FETÖ batağından çıkamıyor. Mahkeme sürecinde parti içindeki FETÖcüler tutuklandıkça, CHPliler "siyasi ayak" suçlamasını karşı tarafa atıyor. Demokrasimizin selameti için CHP'nin kripto FETÖcülerden ve FETÖcü manipülasyonlardan kurtarılması lazım." önerisinde bulundu.

İşte Burhanettin Duran'ın o yazısından bir bölüm

"Siyasi ayak" tartışması yeniden alevlendi. Bu tartışmada, kontrollü darbe söyleminin sahibi CHP zorda. Kılıçdaroğlu'nun 6 danışmanı FETÖ ile ilgili yargılanırken, CHP bu tartışmada kaybetmeye mahkûm. Gün geçmiyor ki iddianameler CHP'ye gözleri çevirmesin. En son, Enver Altaylı iddianamesine göre Kılıçdaroğlu'nun kripto danışmanı konuşma metinlerini yazan kişi aynı zamanda. "Kontrollü darbe" lafı da bu danışmana aitmiş. CHP'nin FETÖ ile ilgili yaptığı hataları anlatmadan önce bir kafa karışıklığını netleştirelim.

Kafa karışıklığına gerek yok
FETÖ ve siyaset ilişkisi konuşulurken iki husus sıklıkla karıştırılıyor. İlki, 17-25 Aralık 2013 yargı darbesi girişimiyle suç örgütü olduğu anlaşılan Gülen Hareketinin "gizli emelleri" için bu tarihten önce sivil toplum kuruluşu maskesi altında siyasilerle kurduğu ilişki. İkincisi, önce suç ve sonra terör örgütü olduğu netleştikten sonra FETÖ ile siyasilerin münasebeti. Bu netleşmeyi sağlamadan bir diğerini "siyasi ayak" olarak nitelemek FETÖ'nün puslu hava yaratarak kendisiyle mücadeleyi engelleme hedefine katkı sağlar.
Elbette FETÖ'nün devlet, siyaset ve toplum örgütlenmesini anlamak ve çözmek için 2013 öncesi analiz edilmeli. 1960'lardan itibaren her tür kılığa girerek her şeyi nasıl kullandığı sarahatle anlaşılmalı. Ancak bu dönemi karşılıklı suçlamalarla ele almak faydasız. Asl olan siyasiler dahil suçlu olan herkesin mahkeme önünde verdiği hesap.

CHP'nin hataları

Hadi diyelim ki CHP, 2010'daki Baykal'a kurulan kaset kumpasını fark etmedi. Peki neden 2013 öncesinde AK Parti'yi Gülen örgütü ile ilgili eleştirirken, bu yapının derin bir suç örgütlenmesi olduğu görüldükten sonra güçlü bir iş birliğine yöneldi? Güncel siyasi çıkarlar uğruna CHP'nin yaptığı affedilemez hatalarından birkaçını sıralayayım: -25 Şubat 2014'te Kılıçdaroğlu, yasadışı ses kayıtlarını CHP Meclis Grubunda dinletti.

-2014 yerel seçimlerinde FETÖ ile ittifak yaptı (CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler'in beyanı). -Şubat 2015'te Bank Asya'ya kayyum atandıktan sonra CHP Milletvekili Tanal, destek için hesap açtırdı. -MGK, FETÖ'yü milli güvenliğe tehdit olarak niteledikten sonra Kılıçdaroğlu 20 Ekim 2015'de STV'de konuk oldu ve 21 Ekim 2015'te Zaman Gazetesini ziyaret etti.

Ancak CHP, 2013-2016 arasındaki bu iş birliğini 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da devam ettirdi. FETÖ'nün "kontrollü darbe" söyleminin tekrar ederek Meclis araştırma raporunu kilitledi. Darbenin hedefi Erdoğan'ı darbeci gibi gösterme cüretini gösterdi. "Sivil darbe" iddiasıyla da bu örgütle mücadelenin zeminini yaraladı. CHP şimdi de girdiği FETÖ batağından çıkamıyor. Mahkeme sürecinde parti içindeki FETÖcüler tutuklandıkça, CHPliler "siyasi ayak" suçlamasını karşı tarafa atıyor. Demokrasimizin selameti için CHP'nin kripto FETÖcülerden ve FETÖcü manipülasyonlardan kurtarılması lazım.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar