KİTAPLIK

Burcu Karakaş'ın 'Yalan Dünya'sı raflarda

Burcu Karakaş imzalı "Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar!" isimli kitap okuyucusuyla buluştu...

Burcu Karakaş'ın 'Yalan Dünya'sı raflarda

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun meslekî araştırma, eğitim ve dayanışma amacıyla oluşturduğu P24 Medya Kitaplığı, yayınlarına devam ediyor. Burcu Karakaş’ın kaleme aldığı Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! P24 Medya Kitaplığı’nın üçüncü kitabı olarak yayımlandı.

Yalan Dünya: Reytingler, Tıklar ve Şimdi Reklamlar! basına yönelik baskıların, gazetecilere yöneltilen tehditlerin ve işsiz bırakılan basın emekçilerinin durumunun, “buz dağının görünmeyen kısmı” denilebilecek medya ekonomisinden ayrı düşünülemeyeceği görüşünden hareketle şu sorulara yanıt arıyor: Esas alınan reyting ya da tirajlar ne kadar gerçekçi? Rakamlar şişiriliyor mu? Reklam verenler bu rakamlara nasıl bakıyor? Reklam ya da ilan verilirken hangi kriterler gözetiliyor?

Gazeteciler, sektörün önde gelen isimleri, ajans yetkilileri ve iletişim alanında çalışan akademisyenlerle yapılan görüşmelere yer veren kitap, ölçümleme sistemlerinin güvenirliğini, Basın İlan Kurumu’ndan doğan sıkıntıları ve siyasî baskıların reklam verenlerle ilişkileri nasıl etkilediğini de tartışmaya açmayı hedefliyor.

Burcu Karakaş, çalışmanın hazırlık sürecine de açıklık getirdiği “Başlarken” bölümünde, kitabın medya ekonomisi ve ölçümlemeleri ekseninde temel sorunları gündeme getirmeyi hedeflediğini belirtiyor ve ekliyor: “Normalleşme adına bir beklentimiz olacaksa eğer, hiç şüphesiz ‘yalan dünya’ olarak tasvir edilebilecek bu düzenin sorgulanması şart. Bu noktada, şeffaflık talebinin bir ‘lüks’ değil, ‘ihtiyaç’ olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.”

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar