GÜNDEM

Bülent Arınç istifa edecek mi?

Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar nedeniyle çokça eleştirilen Bülent Arınç, istifa edeceği iddialarına ilişkin İnternethaber'e konuştu. Gazeteci Hadi Özışık'a açıklamalar yapan Arınç, iddialara cevap verdi. Hadi Özışık, Arınç ile konuşmasını Habertürk TV canlı yayınında anlattı.

Bülent Arınç istifa edecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç, geçtiğimiz hafta Habertürk TV canlı yayınında yaptığı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala açıklamaları sebebiyle büyük tepki çekti. En sert tepkiyi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldı. Erdoğan, bu açıklamaları 'fitne ateşi yakılmaya çalışılıyor' diyerek eleştirdi.

BÜLENT ARINÇ İNTERNETHABER'E KONUŞTU


İnternethaber.com Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Özışık'a açıklamalar yapan Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı'nın tepkisine ilişkin  "Dozu çok fazla bir konuşma... Sayın Cumhurbaşkanımızın böyle bir konuşma yapacağını tahmin etmiyorum. Kim bu konuşmayı hazırladı ona bakmak lazım. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı yıpratmamak için YİK'ten ayrılmayı düşünüyorum. Gündüz cumhurbaşkanımızla randevumuz vardı. Doğu Akdeniz'deki gemi krizinden dolayı ertelendi. Sayın cumhurbaşkanımızla görüşeceğim" ifadelerini kullandı.

İSTİFA EDECEK Mİ?

Arınç, 'istifa edeceği' iddialarına ilişkinse "Habertürk'teki söyleşide isim vermem yanlış olabilir. Ama bu kadar sert bir açıklamaya maruz kalmam üzücü. Üzülüyorum. Cumhurbaşkanımızın genel prensipleri var. Kendisini yıpratmamak için istifamı vereceğim. Cumhurbaşkanımız ne derse kabulümdür. Hakkım helaldir. Ben şahsi görüşümü söyledim. İbrahim Kalın çok güzel bir açıklama ile benim şahsi görüşüm olduğunu söyledi. Ben cumhurbaşkanımızın 45 yıllık dava arkadaşıyım" dedi.

ALİ BABACAN ve DAVUTOĞLU'NA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

Bülent Arınç, Ali Babacan ve Abdullah Gül ile hareket edeceği iddialarına ilişkinse şunları kaydetti: "'Büyük şerefsizlik. Başka yere gitmem söz konusu değil. Ben dava adamıyım. Davamı bırakıp bir yere gitmem. Gidemeyenlerin köyü diye bir yazı vardı. Ben o köyün müdavimiyim. Ben bu arkadaşlara yanlış yaptıklarını ilk günden itibaren söyledim. Hayırlı olsun demedim, demeyi de düşünmüyorum. Böyle bir yakıştırmanın bana yapılması ahlaksızlıktır büyük şerefsizliktir."

HADİ ÖZIŞIK'TAN AÇIKLAMALAR

Habertürk TV'de yayınlanan Kübra Par moderatörlüğündeki Açık ve Net programında konu masaya yatırıldı. Konuklardan biri olan gazeteci Hadi Özışık, Arınç ile konuşmalarına ilişkin Par'ın yönelttiği "İstifa edecek mi, nasıl bir havada konuştu?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"KEŞKE İSİMLERİ TELAFFUZ ETMESEYDİM"

"Arınç, yaptığı açıklamaların 4 saate yakın olduğunu, Kavala ve Demirtaş'ın gündeme getirilmesinden rahatsız olduğunu; isim üzerinde konuşmasının yanlış olduğunu söyledi. 'İsim vermem yanlıştı ama bu kadar saldırıyı hak etmedi. Bunu doğrudan konuşabilirdim ama gazeteci arkadaşlarımızın ısrarı bu isimler üzerinde durmamı gerektirdi' ifadesini kullandı.

'Cumhurbaşkanı 4 gün geçtikten sonra aslında İbrahim Kalın'ın yaptığı açıklama seviyeli ve netti. Kalın, benim için 'şahsi görüşünü açıkladı' dedi ve mesele bitti. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 gün sonra bu açıklamayı yapması beni şaşırttı' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının dozunu çok yüksek ve sert bulduğunu söylüyor. 'Bunu hak ettim mi?' sorusunu soruyor.

"ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI BENİ RENCİDE ETTİ"

Genel prensipleri olan bir insan olduğunu, siyasette tecrübesinin olduğunu söyleyip 'Üzülüyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklaması beni rencide etti' ifadesini kullandı.

"BAHÇELİ ÇAKICI'YA 'DAVA ARKADAŞIYIM' DEDİ, BEN ERDOĞAN'IN 45 YILLIK DAVA ARKADAŞIYIM"

Ve bu ifade bence çok önemli: 'Devlet Bahçeli, Alaattin Çakıcı'yı dava arkadaşım diyerek sahiplendi. Ben Tayyip Erdoğan'ın 45 yıllık dava arkadaşıyım, aramızda abi-kardeş hukuku var. Bu kadar sert, bu kadar dozu yüksek bir konuşmayı açıkçası hak etmiyorum.'

"ERDOĞAN, ÖNÜNDEKİ METNE SADIK KALDI; BENİMLE İLGİLİ O İFADERİ KULLANACAĞINI ZANNETMİYORUM"

Şu ifadesi de enteresan: 'Ben Cumhurbaşkanı'nın kafasında böyle bir konuşmayı tasarladığını zannetmiyorum. O konuşma metninin kendisinin önüne koyulması beni şaşırttı. O metne sadık kalarak konuştu.  Benimle ilgili bu kadar sert ifadeler kullanacağını zannetmiyorum.'

'Hakkım helaldir, kırgınım, üzgünüm, benim davam Ak Parti davası' diye devam etti.

İSTİFA EDECEK Mİ?

Özışık, Arınç'a istifa edip etmeyeceğini sorduğunu söyledi. Arınç aslında sayın Erdoğan ile bu akşam konuşacaktı. Ama Akdeniz'de Türk gemisinin durdurulması nedeniyle Cumhurbaşknı İstanbul'da kalıyor. Ankara'ya gitmiyor. Buraya gelirken telefon açtı, dedi ki 'Hadi Bey, görüşmemiz yarına kaldı. Çünkü Cumhurbaşkanı Anakra'ya dönmedi.'

HADİ ÖZIŞIK: YARIN KESİN GÖRÜŞECEKLER

Kübra Par, "Ben de karşı tarafın kaynaklarına sordum" diyerek "Benim aldığım bilgiye göre Cumhurbaşkanı Arınç'a çok kızgınmış ve bugün-yarın randevu vermek gibi bir niyeti olmayabilirmiş" dedi. Gazeteci Hadi Özışık, "Yarın kesin görüşecekler" ifadelerini kullandı. 

Özışık, şöyle devam etti:

BU BİR "İSTİFA" GÖRÜŞMESİ Mİ OLDU?

"Cumhurbaşkanı'na istifa etmeye gidiyor" ifadeleri kullanıldı. Hayır, Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı'nı ziyarete gidiyor. Buradaki 4 saatlik programda ne anlattığını, Cumhur İttifakı'na nasıl sahip çıktığını, Cumhurbaşkanı'nın bunu izleme fırsatı bulamadığını anlattıktan sonra Cumhurbaşkanı ve Cumhur İttifakı'nın yıpranmaması adına kendisinden izin isteyeceğini, 'Eğer ben bu yıptatmaya sebep oluyorsam, istifamı verebilirim' sözleriyle Cumhurbaşknı'nın fikrini öğreneceğini, "eğer Cumhurbaşkanı 'istifa et ya da bana istifanı getir, kabul ediyorum' derse kabulümdür, 'hayır yerinde kal' derse yine kabulümdür'" dedi.

BÜLENT ARINÇ AK PARTİ'DEN AYRILACAK MI? 

Özışık, Arınç'a partiden ayrılıp ayrılmayacağını, Gül, Babacan ve Davutoğlu'na lişkin iddiaları da sorduğunu söyleyedek şunları kaydetti: Kendisiyle ilgili bu tarz tahminde bulunanlara "şeref yoksunu" dedi. Diyor ki 'Ben Ali Babacan'a da Davutoğlu'na da Ak Parti'den ayrıldıkları günden beri yanlış yaptıklarını söyledim. Hala da yanlış yaptıklarını söylüyorum. Ben şimdiye kadar Bülent Arınç olarak Ali Babacan'a da Ahmet Davutoğlu'na da 'hayırlı olsun' demedim, bunu (söylemeyi) ahlaksızlık olarak değerlendiririm. Bundan sonra da demem. Ben Ak Partiliyim. Ak Parti'deki davam devam edecek. Tayyip Erdoğan'dan, Ak Parti'den, Ak Parti hareketinden vazgeçmem.'

CUMHURBAŞKANI, ARINÇ'I GÖREVDEN ALIR MI?

Moderatör Kübra Par, Özışık'ın açıklamalarının ardından "Cumhurbaşkanı Arınç'ı görevden alır mı? Yüksek İstişare Kurulunu da lav etmesi ihtimali de konuşuluyor. Çünkü Cemil Çiçek'in açıklamalarından da memnuniyet duymamış..." diye sordu. Özışı, şöyle cevap verdi:

"Bu bir istifa etme ziyareti değil, bu bir ziyaret. Geçmişe dayalı hukukları olduğu için Cumhurbaşkanı'nın dozu çok yüksek olan bu açıklamasına karşı, beklentisi şu yönde olabilir: 'Ben bunu hak ettim mi?'

Bülent Beyin 'en çok üzüldüğüm, dozu yüksek konuşma' dediği 'fitne' ifadesi. Bunu bana da söyledi. Bu 'fitne' ifadesinin çok ağır olduğu, niyetinin 'fitne çıkarmak' olmadığını '4 saatlik bir programın sadece o bölümünün Cumhurbaşkanı'nın önüne konulduğunu' defalarca anlattı ve 'o programı sayın Cumhurbaşkanı'nın izleme fırsatı olmaz zaten. İzlemiş olsaydı böyle bir tepki göstermezdi' ifadesi de ona ait."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar