RÖPORTAJ

Buket Aydın sordu Selçuk Bayraktar cevapladı: Atatürk Havalimanı T3'e mi verilecek?

Kanal D Ana Haber Sunucusu Buket Aydın'ın bu haftaki röportaj konuğu Selçuk Bayraktar... Aydın, birçok tartışmalı ve merak edilen konuyu sordu, Bayraktar ise enine boyuna cevapladı.

Buket Aydın sordu Selçuk Bayraktar cevapladı: Atatürk Havalimanı T3'e mi verilecek?

Yaptığı röportajlarla adından sık sık söz ettiren Buket Aydın, bu kez de yakın dönemde solunum cihazı üretilmesi ile gündeme gelen Selçuk Bayraktar ile röportaj yaptı.

Aydın, Bayraktar'a Atatürk Havalimanı'nda iç ve dış hat terminallerinin T3 Vakfı'na tahsis edileceğine yönelik iddiaları da sordu. 

Bayraktar ise şöyle cevap verdi:

- Atatürk Havalimanı ile ilgili birtakım haberler çıktı; Atatürk Havalimanı'nda iç ve dış hat terminallerinin T3 Vakfı ile SAHA İstanbul'a tahsis edileceği iddiası…


Bu iddiaların hiçbiri doğru değil. Hepsi yalan ve iftira. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı’nı ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı teknolojik dönüşüme hazır hale getirmek ve ülkemizin bu alanlardaki yetişmiş insan kaynağına katkıda bulunabilmek için kurduk. Geçtiğimiz yıl 1 milyon 720 bin katılımcıyla dünya rekoru kıran Teknofest İstanbul Teknoloji, Havacılık ve Uzay Festivali’ni bunun için düzenliyoruz. Teknofest 2019’a tam 50 bin yarışmacı ve 17 bin 373 takım katıldı. T3 Vakfı bu nedenle Edirne’den Hakkâri’ye kadar kurulan Deneyap Türkiye Atölyeleri’ne içerik ve gönüllü eğitmen desteği veriyor. Aynı nedenle milli burs programı yürütüyor ve girişim destekleri sağlıyoruz. T3 Vakfı sadece kurucularının bağışlarıyla yaşayan bir vakıf. Kurucuları dışında kimseden bağış kabul etmiyor.

Daha önce de İBB’den nakit yardım aldığımıza dair yalan haberler dolaşıma sokuldu. Ancak devam eden davalara Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB’den verilen yanıtlarda, İBB’den 1 kuruş dahi yardım almadığımız resmi olarak ifade edildi. Bırakın 1 metreyi, 1 santim bile devir veya tahsis almadık. Buradan istenilen sonuç alınamayınca bu kez Atatürk Havalimanı yalanı dolaşıma sokuldu. Bir kez daha altını çizerek söylüyorum, Atatürk Havalimanı ve oradaki terminal binaları ne T3 Vakfı ne de SAHA İstanbul’a tahsis edilecek.
“Ben bu vatanı her şeyiyle çok seviyorum”

- Okul zamanlarınızdan sizi tanıyanlar çok çalışkan ve çok zeki olduğunuzu söylüyor. Biraz kendinizden bahseder misiniz? Tüm bunlar nasıl oluştu? Yani İHA’lar SİHA’lar…


Babam Özdemir Bayraktar İTÜ mezunu bir makine mühendisi ve aynı zamanda lisanslı pilot. Gökyüzü tutkusuyla küçük yaşta gittiğim havacılık gösterilerinde tanıştım. Robert Kolej’den mezun olduktan sonra İTÜ’de Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği okudum. Üniversitedeyken University of Pennsylvania’nın (UPenn) GRASP laboratuvarından burslu staj kabulü aldım. Burada dünyada ilk kez İHA’ların formasyon uçuşu deneyleri, hava-yer robot takımlarının koordinasyonu, uçuş kontrol ve güdüm sistemleri hakkında bilimsel yayınlara konu olan çalışmalar gerçekleştirdim. UPenn sonrası MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) burslu olarak yüksek lisans-doktora teklifi aldım. MIT’de araştırma görevlisi olarak insansız helikopter sistemlerine agresif manevra yapma kabiliyeti kazandıracak otomatik uçuş kontrol algoritmaları alanında çalıştım. 2006’da MIT Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümünden ikinci yüksek lisans diplomasını aldım. 2007’de milli İHA projeleri için doktora çalışmalarını yarıda bırakarak Türkiye’ye döndüm. Sonrasında geliştirdiğimiz Bayraktar Mini İHA, 2007’de envantere girdi. 2012’de Katar’a ihraç ettik. Ardından döner kanatlı İHA Malazgirt’i teslim ettik. 2014’de taktik sınıfta Türkiye’nin ilk İHA’sı Bayraktar TB2 envantere girdi. 2015’te silahlanan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Türkiye’nin terörle mücadeledeki paradigma değişiminin önemli unsurlarından oldu. Türkiye bu sayede kendi SİHA’sı ve mühimmatını üreten dünyadaki 6 ülkeden biri haline geldi. Bayraktar TB2 SİHA’ları Katar ile havacılıkta 100 yıldan uzun köklü bir tarihi olan ve dünyanın en büyük uçakları olarak bilinen Antonov’ları üreten Ukrayna’ya ihraç ederek bu alanda Türkiye’nin ilk ihracat başarısını gerçekleştirdik. Şimdi Türkiye’nin ilk Taarruzi İnsansız Hava Aracı olacak Bayraktar AKINCI ve yine bir ilk olacak Cezeri Uçan Araba’yı geliştirme çalışmalarını yürütüyoruz.

- İnsanlar malum birtakım siyasi tartışmalar yaşıyorlar dönem dönem ama olay sizin işlere gelince herkes orada birlik oluyor. Başarınız ve emeğiniz insanlar tarafından görünüyor? Size bunun geri dönüşü nasıl oluyor?


Ben bu vatanı her şeyiyle çok seviyorum. Yaptığımız işin de siyasi tartışmaların ötesinde olduğunu düşünüyorum. Terörle mücadelenin yüksek teknoloji ürünlerle başarılması hepimizin ortak başarısı. Türkiye’den dünyanın en başarılı gençlerini yetiştirebileceğimize, onların da gelecekte bugün bizlerin yaptığından daha iyi ürünleri geliştireceğine yürekten inanıyorum. Tüm bunların gerçekleşmesi için güçlü bir millileşme vizyonu gösteren siyasi iradeye de teşekkür etmem lazım. Bugün Milli Teknoloji Hamlesi mevzuata girerek Türkiye’nin teknolojik ve dijital dönüşümünde etkin bir yürütme aracı olacaksa bunu sağlayan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmeyi vefa borcu bilirim. Çalışmalarımız için bize selam gönderen ve dua eden herkese de şükranlarımı sunarım.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar