GÜNCEL

Bugünkü köşelerden kitap önerileri

Bugün kaleme alınan iki köşe yazısında bazı kitap önerileri öne çıktı. İşte detaylar...

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Bugünkü köşelerden kitap önerileri

Her gün köşe yazılarından haberler aktarmaya devam ederken hangi yazarın ne hakkında ne söylediğini, bunun bağlamlarını ve hangi çerçevede kaleme alındığını aktarmaya gayret ediyoruz.

Politik gündem ve polemikler devam ederken köşe yazarları bu akışın dışında detaylara da yer veriyorlar. Kitap ve mekan önerileri bu detaylardan yalnızca bazıları. Bugün de iki ismin köşe yazıları kitap tavsiyeleriyle öne çıktı. İşte detaylar...

AYŞE BÖHÜRLER'DEN BİR YAZI BİR KİTAP ÖNERİSİ

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ayşe Böhürler, bugünkü köşesinde Cemal Tunçdemir'in Fikir Turu için kaleme aldığı ve Amerikan Demokrat Parti’nin başkan adayı Kamala Harris’i anlatan "Trumpian beyaz erkek evreninde siyah bir alfa kadın" başlıklı yazıdan hareketle Harris'in özgeçmişine eğildiği bir yazı kaleme aldı. Tunçdemir, Harris'e ilişkin bu yazısında siyahi başkan yardımcısı adayının "Bir Amerikalının Hayat Yolculuğu" isimli hatıra kitabından anektodlar aktarıyor ve Harris'e ilişkin geniş bir çerçeve çiziyordu.

Böhürler, yazı için "Harris'e ilişkin müthiş bir hikaye" , "çok seçici bir sunum" değerlendirmesini yaparak "bir iletişimci olarak bu detayların dikatini çektiğini" dile getirdi. Ayşe Böhürler "İnsan yaş alınca hayata daha farklı bakıyor. Olaylara değil kişilerin nasıl takdim edildiğine nasıl sunulduğuna daha dikkat ediyor. Hele de sahnedekilerin" sözlerinin ardından Erwing Gofman’ın “Benliğin Sunumu” isimli kitabı okuyucularına önerdi.

DOĞAN HIZLAN ANLATTI: AHMET MİDHAT'I NEDEN OKUMALIYIZ?

Hürriyet yazarı Doğan Hızlan ise Kâmil Yazgıç imzalı Erol Gökşen tarafından hazırlanan ve Vakıfbank Kültür Yayınları'ndna çıkan "Oğlunun Kaleminden Ahmet Midhat Efendi ve Dönemi" kitabını bugünkü köşesine taşıdı.

Hızlan, okuyucularına "nice ünlü edebiyatçıyla, gazeteciyle anekdotlar ve hiç kuşkusuz dönemin siyasal ortamını bulacaksınız" sözleriyle seslenerek, kitabın önsözünden bri anektod aktardı:

"Bu kitap da Türk edebiyatında pek çok alanda ilk imza atmış olan Ahmet Midhat üzerinedir. Ahmet Midhat’ın oğlu Kâmil Yazgıç bize bilmediğimiz, tanımadığımız bir Ahmet Midhat Efendi portresi çizmektedir. Kâmil Yazgıç, babası Ahmet Midhat Efendi’nin edebî görüşleri, edebiyatçılığı hakkında herhangi bir değerlendirmede bulunmak istemez.”

ŞİİR MESELESİ

Doğan Hızlan'ın yazısında öne çıkan ikinci kitap önerisi ise şair Furkan Çalışkan'ın şiir ve şairlerin üzerine yazdığı, "Poetika-İmkânsızın İhmali-Modern Zamanlarda Şiir" isimli kitabı oldu.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar