GÜNDEM

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı veya Gazeteciler ve Basın Bayramı.

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı

Basın Bayramı, her yıl 24 Temmuz günü kutlanıyor ve Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak kabul ediliyor.

BASIN BAYRAMI TARİHİ

Osmanlı döneminde çıkmaya başlayan gazetelere uygulanan denetim kapsamında, gazetelerin her sayısı kontrolden geçtikten sonra yayınlanıyordu.

10 Mayıs 1876'da ilk kez uygulanan sansür, yine Osmanlı döneminde 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra kaldırıldı.

24 Temmuz tarihininin basın bayramı olmasının önünü açansa 10 Haziran 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti oldu.

Cemiyet, bir basın günü oluşturmayı tasarladı. Öncelikle Türkiye'de ilk gazetenin çıkış tarihine göre düzenlenmesi planlanan bu güne "Basın Bayramı" adı verilmesi kararı alındı. Ancak ilk gazete konusunda birçok görüş olması nedeniyle bayramın sansürün kaldırıldığı 24 Temmuz'da kutlanması fikri gündeme geldi. Fikrin sahibiyse Falih Rıfkı Atay'dı.

Takvim-i Vekayi (solda) Tercüman-ı Hakikat (sağda)

Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yayınlanan ilk Türk gazetesinin Takvim-i Vekayi (1831) olduğu; fakat Takvim-i Vekayi'nin resmi gazete olmasından dolayı ilk Türkçe gazetenin 1861 yılında yayınlanmaya başlanan Tercüman-ı Hakikat olduğunu görüşleri basın tarihinde tartışılan bir konudur.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar