GÜNDEM

Bu yıl Hac organizasyonu nasıl olacak?

Habertürk yazarı Çetiner Çetin, gözlerin Suudi Arabistan’ın bu seneki Hac organizasyonuna dair alacağı kararda olduğunu söyledi.

Bu yıl Hac organizasyonu nasıl olacak?

Bu yıl Hac organizasyonu nasıl olacak? Bu konuda bir rapor hazırlandığını ve son kararı Kral Selman'ın vereceğini söyleyen Habertürk yazarı Çetiner Çetin, Selman’ın önünde iki aşamalı bir yol haritası olduğunu belirtti ve detay verdi. Çetin, "Kral Selman ise hava sıcaklıklarına bağlı olarak ve pandeminin yayılma şiddetine göre 10 Haziran’a kadar bir karar verecek." dedi.

Bu yıl Hac organizasyonu nasıl olacak?

Covid-19 krizi dünyadaki birçok organizasyonun iptaline neden oldu. Gözlerse Suudi Arabistan’ın bu seneki Hac organizasyonuna dair alacağı kararda. Suudi Hac bakanlığı bu konuda bir rapor hazırladı. Son kararı Kral Selman verecek.

Raporda; Mekke ve Medine’deki otellerin yüzde 76’sının pandemi koşullarını yerine getirmekte yetersiz kalacağı vurgusu yapılmış. Diğer taraftan restoranların koşulları, hacıların şehir merkezlerinde bir arada bulunma şartları ve rehberlik hizmetlerine olan ihtiyacı nedeniyle sıkıntılı bir organizasyonun olacağı belirtilmiş. Ayrıca Türkiye dışında diğer Müslüman ülkelerin pandemi tablosunun belirsizliğine de vurgu yapılmış.

Kral Selman’ın önünde iki aşamalı bir yol haritası var. İlki bugüne kadar kapılarına kilit vurmayan Kabe’ye her ülkeden çok sınırlı sayıda, sadece erkek hacıların alınması gündemde. Kaynaklarım, sınırlı sayının her ülkeden yüz kişi olabileceğini ve her ülkenin belli saat dilimlerinde kutsal alanlarda ibadetlerini yerine getirebileceği bir organizasyon planından bahsediyor. Ancak bu yöntem zorlayıcı olarak değerlendiriliyor.

Diğer plan ise bu sene Kâbe’nin onarıma alınması ve tüm otellere yeni normale uygun şartlarda çalışmaları için bir yıllık onarım süresi verilmesi ve mali destek sağlanarak sürecin başlatılması.

Kral Selman ise hava sıcaklıklarına bağlı olarak ve pandeminin yayılma şiddetine göre 10 Haziran’a kadar bir karar verecek.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar