MEDYA KÖŞESİ

'Biz RTÜK'e kızıyoruz ama dünyada durum daha kötü'

İnternet yayınlarının RTÜK denetimine girmesi üzerine başlayan tartışmalar kapsamında Milliyet yazarı Sina Koloğlu, dünyadan çeşitli örnekler verdi ve toplumsal denge vurgusu yaptı.

'Biz RTÜK'e kızıyoruz ama dünyada durum daha kötü'

Dünyanın birçok yerinde paralı yayınlar dahil birçok internet içeriği yasaklanıyor. Türkiye'de yasak olmayan birçok Netflix yapımı, dünyanın diğer yerlerinde yasak. 

Türkiye'de internet yayınlarının RTÜK denetimine girmesi ile ilgili düzenleme çok tartışılsa da Milliyet yazarı Sina Koloğlu'nun dünyadan örneklerle ortaya serdiği gerçek de gözden kaçırılmaması gereken konular arasında.

Bu konuda özgürlükler ve toplumsal hassasiyetler arasında bir denge gözetmek gerekiyor.

İşte Sina Koloğlu'nun yazısı:

İnternet yayınlarının RTÜK denetimine alınması kararı, birçok kişinin tepkisini çekmişti. İnternet kullanıcıları, içeriğin ücretli olduğunu ve çocukların erişemeyeceği bir mecra gerekçesiyle, sansür uygulanmaması gerektiği yönünde fikirlerini beyan etmişti. Şahsen ben de bu ekibin içindeydim. Fakat bir liste gördüm. Netflix, ‘Dünya üzerinde yayın yaptığı hangi ülkelerde hangi dizi film ve şov programlarını kaldırmış?’ konulu bir liste yayınladı. Hepsi, o ülkelerin ‘RTÜK’leri tarafından kuruluşa bildirilmiş.
Almanya’da ‘Gençlik Koruma Komisyonu’ (KJM) bir yazıyla zombili ‘Night of The Living’ filmini kaldırtmış. Martin Scorsese’nin ‘Günaha Son Çağrı’ yapımı, Singapur RTÜK’ü IMAD (Infocom Media Development Authorithy) isteğiyle kaldırılmış. Aynı şekilde ‘The Last Hangover’, (Hz. İsa ve havarisinin meşhur son yemeklerini absürt bir dille anlatan dizi) ‘Cooking On High’, (kenevir ve uyuşturucuyla yemeklerin yapıldığı mizahi program) kurumun yazılarıyla kaldırılan program ve dizi. Yeni Zelanda RTÜK’ü (New Zeland Film and Video Labeling) ise ‘The Bridge’ adlı belgeseli, ‘katlanılamaz’ bularak kaldırılmasını isteyen bir yazı yollamış. San Fransisco Köprüsü üzerindeki tarih boyunca intihar girişimlerini anlatan belgesel. Son beş yıl içinde dokuz içerik kaldırılmış. Baktım, bunların çoğu bizde yayınlanıyor. D-Smart, projeleri ekrana getirmeden önce ‘televizyonda yayınlanabilir duruma getirildiğini’ belirten bir yazıyla başlıyor.

Yazının devamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar