DİZİ DÜNYASI

Beren Saat: Pandemi sürecinde daha çok reyting için fırsatçılık yapıldı

Oyuncu Beren Saat, verdiği son röportajında koronavirüs sürecinde televizyon dünyasında reyting yarışı yaşandığını, fırsatçılık yaparak bazı dizilerin ara vermek yerine yayına devam ettiğini söyledi. Saat, "Önce insan sağlığı denildi ama önce kanal patronları yanıtı geldi" dedi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Beren Saat: Pandemi sürecinde daha çok reyting için fırsatçılık yapıldı

Oyuncu Beren Saat, Yeniden TV Youtube hesabında yayınlanan Ayşegül Doğan Soruyor programının ilk bölümüne konuk oldu. Saat, pandemi süreci, dizi dünyası ve özel hayatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"PANDEMİ SÜRECİNDE DİZİ SEKTÖRÜNDE FIRSATÇILIK YAPILDI"

Koronavirüsün ilk etapta setlerde de ciddiye alınmadığını söyleyen Saat, "Pandemi sinema ve dizi sektörünü nasıl etkiledi?" sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Ama bir yandan orada bir fırsatçılık da var. Hazır herkes evde otururken daha çok reyting alalım. Diğerleri diziyi çekemiyorken biz çekelim. Küçük bir fırsatçı hesap da var" dedi.

"FARKLI KAYGILAR DA VAR"

Saat şöyle devam etti:

"Dizi-sinema sektörü en az 100 kişinin biraraya gelerek bir şey ürettiği bir çalışma ortamı. Tabi ki ilk durması beklenecek çalışma ortamlarından biri. Fakat 3-4 ay bu setleri durdurduğunuzda ödemelerini alamayacak insanlar var. Zaten bir süredir televizyon sektöründe ödemeler çok geriden geliyordu. İnsanlar zaten 8-9 hafta çalıştıkları bölümlerin ödemelerini alamamışken, bir 3 ay daha çalışmadan nasıl yaşayacaklar? Kiralar faturalar nasıl ödenecek? Bir yandan böyle kaygılar da var."

"BEN ARTIK BU SİSTEMİN BİR PARÇASI OLMAK İSTEMİYORUM, DİYEBİLDİM"

"Zaten bir insanın kapasitesinin çok çok üzerinde fedakarlıkla çalışılan bir sektör. Benim de içinde olduğum, protesto ederek, 'yerli dizi yersiz uzun' diyerek yürüdük. Ben sadece "Ben artık bu sistemin bir parçası olmak istemiyorum" diyebildim. Çünkü değişmeyen, değiştirilemeyen, bir takım insanların da "ne yapalım" diye teşne olacağı, bir şekilde örgütlenemeyen, çünkü herkesin o alt sınırları biraz daha aşağı çekmeye niyetli olduğu, bir yandan hiç işi bilmeyen insanların yeni yeni bütün alanı ele geçirmeye çalıştığı bir takım farklı oyunlar yaşandı..."

"ÖNCE İNSAN SAĞLIĞI DENİLDİ AMA HAYIR, ÖNCE KANAL PATRONLARI YANITI GELDİ"

"O nedenle bizim sektörde bir türlü örgütlenmek, sendikalaşmak mümkün olmuyor. Çünkü birileri her zaman sizin örgütlendiğiniz yerden aşağı çekiyor o barı. Ve biraz kalite düşüyor ama öyle devam ediyor. Bir şekilde örgütlenilemiyor. Bu, böyle bir şekilde toparlanılamayan bir sistem olduğu için böyle bir dönemde de yine örgütlenilemedi, "önce insan sağlığı" denildi. Ama hayır, "önce kanal patronları" diye bir cevap geldi."

"ÇALIŞANLARDAN 'İKİ BÖLÜM PARASI DAHA ALALIM DA ÖYLE DURALIM' DİYENLER DE OLDU"

"Mecburen duran bir takım prodüksiyonlar oldu. Çünkü artık hastalığın ciddiyeti, vefat sayıları, sokağa çıkma yasakları olunca... Ama bu karar 20 gün önce de verilebilirdi. Ama bizde hep bir toparlanamamak, o kararı alamamak... Çalışanlar açısından da şöyle bir şey var: İki bölüm parası daha alalım da öyle duralım. O da çok anlaşılır. Çünkü ödemeler çok uzun zamandır geriden geliyordu."

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar