GÜNDEM

Belma Akçura, bir gazetecilik duayeni Robert Fisk'i anlattı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden dünyaca ünlü gazeteci Robert Fisk, Milliyet gazetesi yazarı Belma Akçura'nın köşe yazısına konu oldu.

Belma Akçura, bir gazetecilik duayeni Robert Fisk'i anlattı

Ortadoğu'da gazetecilik denildiğinde akla ilk gelen isim olan Robert Fisk'i anlatan Akçura, Fisk'in nasıl süreçlerden geçtiğini tarihi verilerle açıkladı. 

Zorlu İrlanda dönemleri, İngiltere hükümetinin baskıları ve Ortadoğu'daki yolları... 

İşte Belma Akçura'nın kaleminden Robert Fisk:

Robert Fisk, dünya medyasına çok önemli bir miras bıraktı; siyaset tarihini yazmanın, sadece resmî tarihçilerin değil, o tarihe bizzat tanıklık etmiş gazetecilerin de işi olduğunu hatırlatarak 1972’nin Haziran’ında, Kanlı Cuma’da genç bir gazeteci, Belfast’ın bir ucundan diğerine koşar. Bir buçuk saat içerisinde 20 IRA bombasının patladığı şehirde parçalanan insan cesetlerinin ortasında hem IRA’nın hem de polisin umarsızlığından deliye döner ve şöyle der: “O an; savaşın, kazanmak veya kaybetmekle ilgili değil, bütün taraflarda insan ruhunun mutlak çöküşüyle ilgili olduğunu anladığım andı…” O gazeteci, dünyanın en ünlü Orta Doğu muhabiri, İngiliz gazeteci Robert Fisk’ti. Yıllar sonra bir belgeselde kendisini Orta Doğu’ya hazırlayan sürecin de böyle başladığını söyler. Kuzey İrlanda’da deneyimlediği bu olay ve sonrasında yalan söyleyen hükümet görevlileri ve Britanya ordusu albaylarıyla yüzleşmesi, onu Orta Doğu’da yaşayacaklarına, o zamanlar hayal dahi edemeyeceği şeylere hazırlamıştır.

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar