GÜNDEM

Başımız neden belada? Salgın hastalıklar tarihi uzmanından olay açıklamalar

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, koronavirüs ile ilgili dikkat çeken bilgileri okuyucularına aktarmaya devam ediyor. Müftüoğlu bu kez 'Başımız neden belada' sorusunun yanıtını köşesine taşıdı.

Başımız neden belada? Salgın hastalıklar tarihi uzmanından olay açıklamalar

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu koronavirüs ile ilgili bilinmeyenleri aktarmaya devam ediyor. Müftüoğlu, 'Başımız neden belada' başlıklı yazısında Yale Üniversitesi’nden emeritus profesör Frank Snowden'in BBC muhabirine açıklamalarını köşesine taşıdı.

Snowden'in karşımızdaki düşmanların çok güçlü olduğunu söylediğini belirten Müftüoğlu, "Bizim elimizde ise sadece tek bir silah var: Zekâmız!
Bu ve bundan sonraki pandemiler için aşılar ve ilaçlar üretmeyi zekâmızla başarabileceğiz. Eğer bu gayretlerimizi bilimsel tıbbın ‘etik şemsiyesi’ altında toplumsal sağlık hedefleriyle birleştirerek yapabilirsek ve tabii ki bir de bu çabalara süreklilik kazandırabilirsek önümüzdeki her savaşın galiba biz olacağız." dedi.

BAŞIMIZ NEDEN BELADA

Başlıktaki soruya bana göre en doğru yanıtları Yale Üniversitesi’nden emeritus profesör Frank Snowden veriyor. Doktor Snowden salgının ‘neden hızla pandemiye dönüştüğünü’ soran BBC muhabirine bakın neler söylüyor:
Ê İnsanların doğal yaşama müdahalesi ve doğal yaşam alanlarını da işgale yönelmesi en mühim neden. Yaban hayvanlarının yaşam alanlarını yok ettik. Neticede daha önce bizimle hiç teması olmayan yaban hayatıyla iç içe yaşamak zorunda kaldık.
Ê Plansız, programsız şehirleşip dev/mega kentler yaratma sevdamızı biraz abarttık. Temiz suya erişimin zor, temizlik hizmetleri problemli, solunan havanın bile temiz olmadığı kentler yarattık.

Çözümü
yine bilimsel tıp üretecek

 Profesör Snowden’a göre çözüm olacaksa -ki muhakkak olacak- yine, yeniden, sadece bilimsel tıp sayesinde gerçekleşecek. Karşımızdaki düşman/ya da düşmanlar çok güçlü. Mikroplar sonsuz sayıları, olağanüstü hızlı ve yetenekleri sınırsız yapısal değişim kabiliyetleri nedeniyle bu savaşta bizden daha yetenekliler. Bizim elimizde ise sadece tek bir silah var: Zekâmız!
Bu ve bundan sonraki pandemiler için aşılar ve ilaçlar üretmeyi zekâmızla başarabileceğiz. Eğer bu gayretlerimizi bilimsel tıbbın ‘etik şemsiyesi’ altında toplumsal sağlık hedefleriyle birleştirerek yapabilirsek ve tabii ki bir de bu çabalara süreklilik kazandırabilirsek önümüzdeki her savaşın galiba biz olacağız.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar