GÜNDEM

Barış Yarkadaş: Atatürk'e ön adıyla seslenmek Canan Kaftancıoğlu'nun hakkı da haddi de değildir

Canan Kaftancıoğlu'nun Mustafa Kemal Atatürk için kullandığı ifadeleri eleştiren Barış Yarkadaş, "60 yıldır iktidar olamayan bu başarısız kadrolara rağmen 12,5 milyon insan Atatürk'ün hatırına CHP'ye oy veriyor" diyerek, bu tartışmanın CHP'lileri üzdüğünü ve incittiğini söyledi.

Barış Yarkadaş: Atatürk'e ön adıyla seslenmek Canan Kaftancıoğlu'nun hakkı da haddi de değildir

Halk TV'de yayınlanan "Şimdiki Zaman Siyaset" programına katılan CHP'li Barış Yarkadaş, partisinin İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun, Mustafa Kemal Atatürk'e ilişkin açıklama ve söylemlerini eleştirdi:

BU SANAL DEĞİL, GERÇEK BİR TARTIŞMA

Bu sanal bir tartışma değil. Gerçek ve yapılması gerekiyor. Canan Kaftancıoğlu bilerek bilmeyerek bu tartışmayı açtı ve bence faydalı da oldu. Çünkü dışarıdan izleyen bir vatandaş olarak CHP'nin yönetilmediğini, savrulduğunu ve çizgisinde de ciddi belirsizlikler olduğunu görüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu bir basın toplantısı yapacak. Hem Doğu Akdeniz, hem de koronavirüsle ilgili olduğu yönünde bilgi aldım. Basın toplantısı olduğu için "Gazi Mustafa Kemal" ve "Atatürk" tartışmasını da gazeteciler sorulacaktır.

KILIÇDAROĞLU'NA KATILMIYORUM

Kılıçdaroğlu'nun konuyla ilgili ilk açıklamasına katılmıyorum, doğru da bulmuyorum. Bu tartışmaya açanın bir medya kuruluşu değil (Sözcü) Canan Kaftancıoğlu olduğunu bilmeli. Bu tartışma Serpil Yılmaz'ın köşe yazısında ortaya çıktı ve Kaftancıoğlu orada "Mustafa Kemal ifadesini kendisine yakın bulduğunu vs anlatarak kendisine tarih teorisi kurmaya çalışmış.  

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu ziyaret etmesinin ardından konuyla ilgili kendisine yöneltilen soruya şu yanıtı vermişti: "Dün bu konuda basın toplantısı yapan genel başkan yardımcımız gerekli açıklamayı yaptı. Türkiye'de milyonlarca insan çöp konteynerlerinden geçinirken belirli bir medya grubunun bunu öne çıkarmasını anlamış değildir. Atatürk, Türkiye'deki herkesin ortak değeridir."

CHP'NİN AÇILIMI "CANAN HANIMIN PARTİSİ" DEĞİLDİR

Canan Kaftancıoğlu herhangi bir isim değildir. Kendisi CHP'ye üye olmuş, bu partinin ilkelerini kabul etmiş, 9-10 Mart 2018'de yenilenen tüzüğümüze d eoy vermiş bir siyasetçidir. CHP'nin 2018'de kabul edilen tüzüğünün 1. maddesi CHP'nin tarihi köklerini anlatır. Liderinin, Cumhuriyetin kurucusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunun altını ısrarla çizer. O tüzüğe ben de Kaftancıoğlu'da oy verdik. Demek ki "Mustafa Kemal demeyi tercih ediyorum, Atatürk bana kategorize edilmiş geliyor" diyemez. Bunu CHP üyesi olmayan herhangi bir partiye üye olan biri söyleyenilir ama CHP'nin İstanbul İl Başkanı aynı zmanada Genel Başkanın ildeki temsilcisidir. Kaftancıoğlu, herhangi biri olmadığı için CHP'nin tüzüğüne, ilkelerine, programına birinci dereceden bağlı olmakla yükümlüdür. Bu onun en temel görevidir. CHP, kişilerin kendisine göre teori oluşturacağı, tanımlamalar, nitelendirmeler, ayrıştırmalar yapacağı bir yer değildir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin kısaltması CHP'dir. CHP'nin açılımı da Canan Hanımın Partisi değildir. Canan Hanım kendisine uygun bir parti kurabilir, yin ebir ideoloji bulabilir ama CHP programının ve tüzüğünün dışına çıkarak bunları söylerse liberalizmin tuzağına düşer.

KAFTANCIOĞLU KENDİSİNİ ELEŞTİRENLERİ KENAN EVRENCİ OLMAKLA SUÇLAYAMAZ!

CHP, liberalizmle hesaplaşmasını yapmış. Tüzüğüne, programına ve solcu olduğunu ifade eden bir partidir. Sayın Kaftancıoğlu "Gazi Mustafa Kemal Atatürk" demelidir. "Neden böyle demedin?" diyenleri de Kenan Evrenci olmakla, gardrop Atatürkçüsü olmakla suçlayamaz. O zaman birileri de Canan Hanım'a "Neden Atatürk demeyerek AKP'liler gibi konuşuyorsunuz?" der. Böyle bir hakkı yok Canan Kaftancıoğlu'nun. İstanbul İl Başkanı olmasaydı istediği her şekilde konuşabilirdi. Canan Hanım bu suni tartışmayı açmış, kendince ideolojik bir ayrım koymaya çalışmıştır. O ideolojik ayrım da CHP örgütlerinin tepkisiyle karşılaşmış, yardımcıları da Halk TV'de katıldığı programda 5 kez Atatürk dediği videoyu paylaşmaya başlamışlardır. Tutarlı olun! Bir şey söylüyorsanız arkasında olun! 

MUSTAFA KEMAL'İN TAM ADI GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TÜR

Canan Hanım, bunu yayınlatıyorsa neden Taksim Toplantılarında ısrarla "Gazi Mustafa Kemal" diyor. Mustafa Kemal'in tam adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Biz Genel Başkanlarımıza ismiyle seslenmeyiz. Çok özür dilerin Sayın Kılıçdaroğlu'ndan ben kendisine hiçbir zaman ön ismiyle hitap etmedim. Deniz Bey'e de. Onlar benim askerlik arkadaşım değil. Partimin Genel Başkanlarıdır ve her biri Atatürk'ün koltuğunda oturmanın şerefine erişmiştir.

CANAN HANIMI DOSTANE BİR ŞEKİLDE UYARIYORUM

Kılıçdaroğlu, yüzbinlerce insan çöpten ekmek topluyor diyor. Doğru. Ama bu tartışmayı açan ve yüzbinlerce insanın çöpten ekmek toplamasına ilişkin konunun önüne geçen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'dur. Ben kendisini dostane olarak uyarıyorum.

MUSTAFA KEMAL DEMEK ATATÜRK'ÜN DEVRİMCİLİĞİNİ YOK SAYMAKTIR

Eğer bu partide görev almışsa senin Mustafa Kemal Atatürk'ü ön adıyla .ağırma hakkın yoktur. Çünkü bu siyasal bir tercihtir. Mustafa Kemal demek, onun sadece askeri başarılarına kadar olan tarihi savunmak, sonraki siyasal, devrimci önderliğini yok saymaktır.

KILIÇDAROĞLU SÖZCÜ'YÜ SUÇLAYACAĞINA, CANAN HANIM'I UYARDIN

Sayın Kılıçdaroğlu bir medya kuruluşunu, Sözcü gazetesini suçlamak yerine CHP İstanbul İl Başkanı'nı uyarmalıdır.

"MUSTAFA KEMAL'İN YOLDAŞLARIYIZ" ÇIKIŞI

Çünkü Canan Hanım bunu bir alışkanlık haline getirdi. Daha önce de hiçbir hakkı olmadığı halde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz demem, Mustafa Kemal'in yoldaşlarıyız derim" dedi. Mustafa Kemal'in yoldaşlarıyız ifadesi Canan Hanım'ın sandığı gibi militarist bir kavram değildir. Bu, onun ihtilalci yönünün, aydınlanmanın birer savaşçısı olmak demektir ve bu savaş da silah, militarizm, top, tüfek, bomba değildir. Ne demiştir Mustafa Kemal? "Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." O ilme, o mürşide, o aydınlanmaya sahip çıkanlar. 

Kılıçdaroğlu ne yazık ki talihsiz bir açıklama yapmıştır. Milletvekili olsaydım aynı şeyleri söylerdim.

"ATATÜRK KALKSA SİZİ SOPAYLA KOVALAR" ÇIKIŞI

Serpil Yılmaz'ın yazısını 3-4 kere okudum. "Acaba ben mi yanlış okuyorum, acaba Serpil Hanım'ı yanlı ifade etti, acaba Canan Hanım mı eksik anlattı?" dedim. Ama hayır. Ertesi gün Canan Hanım, tartışmaların üzerine hiç hakkı ve haddi olmadan "Atatürk kalksa sizi sopayla kovalar" diyerek Atatürk'ü bambaşka bir çerçeveye soktu. Sizin Atatürk'le ilgili böyle bir şey söylemeye hakkınız yok. 

60 YILDIR İKTİDAR OLMAYAN BU BAŞARISIZ KADROLARA RAĞMEN 12,5 MİLYON İNSAN ATATÜRK'ÜN HATIRINA CHP'YE OY VERİYOR

Ben Atatürk'e bir put gibi tapmıyorum. Eleştirilemez bir siyasi şahsiyet olarak görmüyorum. Ama Atatürk'ü eleştirmeyi ve espri yapma hakkını da kendimde görmüyorum. Herkes yerini bilecek. Bu ülkeden CHP'den Atatürk'ü çekip çıkardığında geriye hiçbir şey kalmaz. Bugün CHP'yi var eden, 60 yıldır iktidar olamayan bu başarısız kadrolara rağmen 12,5 milyon insan Atatürk'ün hatırına bu partiye oy vermektedir. 

CANAN HANIMA BİR TARTIŞMA KONUSU VEREYİM: CHP ÜYE KAYBEDİYOR

Canan hanım bir tartışma konusu arıyorsa kendisine bir tartışma konusu vereyim. 

Sayın Genel Başkanımıza da buradan arz edeyim. Bugün Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyları ne yazıkki yüzde 19'dur. Hem büyük kurultayın yapıldığı gün hemde Ayşenur Arslan'ın 15 gün önceki programında Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerini bir partili sorumluluğuyla uyardım. Laiklik ilkesine sahip çıkın dedim. Ali Erbaş, kılıcı alıp hepimizi tehdit etti ve Cumhuriyet Halk Partisi sesini çıkarmadı.

Benim partim Ali Erbaş'a sesini çıkarmıyorsa işte o yüzden CHP 5 puan kaybediyor. Sayın Genel Başkanın çok itibar ettiği Metropol Araştırma'nın sahibi söylüyor. Parti ilkelerinden uzaklaştıkça üye de kaybediyoruz. İstanbul'da son 18 ayda 41 bin 157 üye istifa etmiş. Belediyesini bizim yönettiğimiz Kadıköy'de 2 bin 400 üye, İzmir'de 25 bin 17 kişi, Malatya'da bin 642 kişi, Şanlıurfa'da 925, Tunceli'de bin 81 kişi istifa etmiş. 11 büyükşehiri kazandığımız konjonktürde sadece bu birkaç ilde 70 bine yakın üye kaybetmişsek, bu da üyelerimizin yüzde 3,5'una denk geliyorsa. Yönetimin oturup düşünmesi lazım.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar