GÜNDEM

Barış Terkoğlu uyardı: Vakıfbank'ı bekleyen tarikat tehlikesi!

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, Kıbrıs'taki Nazım Kıbrısi'nin resminin asılı olduğu bir bankanın Vakıfbank üzerinden para transferi yaptığını ihlallerden dolayı sıkıntılı süreçler yaşanacağını belirtti.

Barış Terkoğlu uyardı: Vakıfbank'ı bekleyen tarikat tehlikesi!

Metastaz kitabı ile Nakşibendiler'in devlet içerisindeki faaliyetlerini konu edinen Barış Terkoğlu, bu kez da yine Nakşibendi bir tarikata ait bir bankanın Vakıfbank'ı nasıl zor duruma düşürdüğünü yazdı. 

Tarikatın Kıbrıs'taki bankasının Vakıfbank üzerinden transferler yaptığını belirten Terkoğlu, "Tarikatlar zenginleşsin diye bu ülkeye ödetilen bedel biraz fazla değil mi?" ifadelerini kullandı. 

İşte Terkoğlu'nun o yazısı:

Ah şimdi düşecek, düştü düşecek” diyorsunuz. Kalkıp elinden tutmuyorsunuz. Sonunda çocuk düşüyor. Şahsi çıkarlarını din ile perdeleyenlere terk edilince, ülkemizin kurumlarının dizleri paramparça oluyor. Sonra biz kimi TSK’yi, kimi Halkbank’ı, kimi mahkemeleri tartışıyoruz. Şimdi ise sırada VakıfBank var.

Bu köşede daha önce iki kez okudunuz. Nakşibendi tarikatının Kuzey Kıbrıs’taki bankası Mondial’e açılan dolandırıcılık davasını anlatmıştım. Binasında Şeyh Nazım denilen tarikat liderinin asılı olduğu banka, aslında Faisal İslam Bankası’nın kurduğu bir yan işletmeydi. Off shore denilen sistemle, müşterilerine vergiden bürokrasiye bir dizi kolaylık sağlıyordu. Kıbrıs’tan Malezya’ya uzanan Nakşibendilik ağının ortasında bulunuyordu.

Kriz bir finansal işlemle başladı. Brezilya’da ilaç ve kimya sektöründe tekel olan Cristalia şirketinin iştiraki olan Edgeworth’un 35 milyon doları bankada takılıp kalmıştı. Parasını hesabından çekemeyen şirket, banka ile mahkemelik oldu. Yetmedi, Brezilya devleti ile iyi ilişkileri sayesinde Cristalia’nın durumu diplomatik alana da taşındı. Brezilya hükümeti, ülkeyi ziyaret edecek Cumhurbaşkanı Erdoğan için yaşananları anlatan bir dosya hazırlarken, Brezilya Dışişleri Bakanlığı da Büyükelçilik eliyle Türkiye’deki kurumlarla bir dizi görüşme yapmıştı. Meselenin Türkiye’yi ilgilendiren bir tarafı daha vardı. O da Kıbrıs’ın hukuki durumu nedeniyle Mondial Bank’ın VakıfBank’ta açtığı hesap üzerinden para transferi yapmasıydı.

Aylar sonra yazdıklarımı açıp okudum. 6 ay önceki yazı şöyle bitiyordu:

“Nakşibendiliğe yaslanarak büyüyen banka, VakıfBank gibi Türk bankalarını aracı olarak kullanarak faaliyet yürütüyor. Bu da Türk bankacılık sistemini Zarrab olayındaki gibi tartışılır hale getiriyor. Umarım tarikatların zenginleşmesinin bedelini yine ülkemiz ödemez.”

...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar