GÜNDEM

Barış Doster yazdı: Sömürge solculuğu ve müstemleke sağcılığı

Cumhuriyet yazarı Barış Doster, bugünkü köşesinde ABD seçimlerine gösterilen reaksiyonları değerlendirerek eleştirel bir yazı kaleme aldı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Barış Doster yazdı: Sömürge solculuğu ve müstemleke sağcılığı

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Doster, bugünkü köşesinde ABD seçimlerine Türkiye'deki solcular ve sağcıların verdiği tepkileri değerlendirdi. Gazeteciler, akademisyenler, uzmanlar, yorumcular arasında Donald Trump ve Joe Biden taraftarları olduğunu söyleyen Doster, "Ekranlarda kavga ediyorlar. Belli ki kapitalizmi, emperyalizmi, ABD devlet aygıtının işleyişini hiç bilmiyorlar" dedi.

SOLCULARA ELEŞTİRİ

"Son birkaç gündür de liberal sol (ne demekse o) yorumcu ve gazeteciler, Biden’ın kazanmasına seviniyorlar. Şaşırmıyoruz. Cehaletin o cenahta örgütlü ve kurumsal olduğunu biliyoruz" diyen Doster, "O nedenle öncelikle ve özellikle emekten, eşitlikten, aydınlanmadan ve bağımsızlıktan yana olması, emperyalizme karşı çıkması gereken solcu aydınların önemli bölümünde ABD ve Avrupa Birliği kuyrukçuluğu zemin buluyor" ifadelerini kullandı.

SAĞCILARA ELEŞTİRİ

Sağa da eleştirilerde bulunan Doster, "Sivil toplumculuk, tarikat ve cemaat severlik güçleniyor. Milliyetçi, muhafazakâr, sağ geleneğin aydınlarında ise abartılı bir ABD hayranlığı, temelsiz bir Arap severlik, gerçekçi olmayan bir Osmanlı özlemi öne çıkıyor. Güçle araya mesafe koyamayınca, iktidar olanaklarından beslenmeye alışınca, eleştiriyi unutunca, gelenekten kopuş da kaçınılmaz oluyor" ifadelerini kaydetti.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar