GÜNDEM

Barış Doster yazdı: ABD ve AB’nin kararları, Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Cumhuriyet yazarı Barış Doster, ABD ve AB'nin Türkiye kararlarını değerlendirdi.

Barış Doster yazdı: ABD ve AB’nin kararları, Türkiye’yi nasıl etkileyecek?

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi’nde Fransa, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) çabalarına rağmen Türkiye hakkında yaptırım kararı alınmadı. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’ye yönelik yaptırımlar içeren tedbir paketine ilişkin kararı ise imzalamak yönünde oldu.

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Doster, "ABD ve AB’nin kararları, Türkiye’yi nasıl etkileyecek?" sorusunun cevabını aradı:

Birincisi, AB’nin Türkiye’ye karşı sert, kapsamlı bir yaptırım kararı alması beklenmiyordu. Türkiye’ye yönelik kimi uyarı ve kınamaların gündeme geleceği, fakat Türkiye’yi küstürmenin ağır maliyetinin mutlaka dikkate alınacağı bekleniyordu. Öyle de oldu. AB, Türkiye’yi bekleme odasında tutma ve bu sayede mümkün olduğu kadar çok ödün koparma siyasetini izledi, hep yaptığı gibi... Asla ticari ilişkilere zarar verecek adım atmayacak. Kesinlikle Suriyeli sığınmacılar konusunda, Türkiye’yi kızdıracak hamle yapmayacak.

İkincisi, ABD’nin Türkiye’yle ilgili kararı, AB’nin kararına oranla, Türkiye’yi daha çok etkileyecek. Çünkü Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle alınan yaptırım kararı, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası” (CAATSA) kapsamında uygulanacak. CAATSA içinde 12 madde var. Bunlardan en az 5 tanesi uygulanıyor. Bu 5 maddenin hangileri olacağı, en sert 5 maddenin mi, yoksa daha hafif 5 maddenin mi uygulanacağı, başkanın inisiyatifinde.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar