RÖPORTAJ

Baransu'yu <font color='#FF0000'>yüksek maaşla</font> susturmak istiyorlar!

Baransu, "Türkiye’nin en büyük gazeteleri beni susturmak için yüksek maaşlarla iş teklif ediyorlar" dedi..

Baransu'yu <font color='#FF0000'>yüksek maaşla</font> susturmak istiyorlar!

GAZETECİLER.COM - “Aydın Doğan hapse gireceği korkusuyla tir tir titriyor… Uğur Dündar, Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge, Aydın Doğan ve Zafer Mutlu gibi isimlerin 28 Şubat süreciyle ilgili olarak mutlaka yargılanacaklar… Türkiye’de ekonomi gazeteciliği yapılmıyor. 4 yıllık milyarder iş adamlarıyla ilgili haberler yapılıyor ama bu adamların nasıl zengin olduğunu araştıran/ yazan yok. Nedir kimdir bu adamlar, nasıl zengin oldular?  Beni yüksek maaşla susturmak istiyorlar!  Bence hükümete karşın özgürce manşet atan iki gazete var. Bunlardan biri Taraf gazetesi. Diğeri ise kısmen Zaman gazetesi…”

Yukarıdaki sözlerin sahibi, açıkladığı gizli belgelerle, Taraf gazetesinde yaptığı manşetlerle gündemi belirleyen Gazeteci Yazar Mehmet Baransu… İşte Marketing Türkiye Dergisi Haber Müdürü Ferruh Altun’a konuşan Mehmet Baransu’nun o çok konuşulacak söyleşisi…

YARGILANACAK GAZETECİLER DEDİM TUTUKLANACAK YAZDILAR

- 28 Şubat süreciyle ilgili yargılanacak olan gazeteci ve medya patronlarının listesini yayınladınız… Uğur Dündar, Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge, Aydın Doğan, Zafer Mutlu da bu isimler arasında yer alıyor.
- Köşemde 28 Şubat dolayısıyla yargılanacağını düşündüğüm gazetecilerin isimlerini yazdım. Ama bu internet sitelerine “Tutuklanacak gazeteciler” olarak yansıdı. Suç işlemişlerse tutuklanırlar o başka bir şey ama yargılanacaklarını düşünüyorum. Uğur Dündar temiz bir gazeteci değildir. Yaptığı haberler ortada, Andıç olayı ortada, Arena programında yaptığı psikolojik operasyonlar ortada… Ertuğrul Özkök’ün Hürriyet gazetesinde attığı manşetler, Fatih Çekirge’nin Sabah’ta yaptığı haberler ortada… Askerler 28 Şubat’ı kendi başlarına yapmadılar. Bugün Dinç Bilgin, Ergun Babahan, Ertuğrul Özkük her gün itirafta bulunuyor. Yaptıklarının çok doğru olmadığını da söylüyorlar. O halde yargılanacaklar. Haluk Şahin bugün gazetecilik dersi veriyor ama o dönemde Kanal D ve Arena’ya danışmanlık yapıyordu. 28 Şubat sürecinde Kanal D ve Arena’da gazetecilik adına yapılan rezillikler ortada. Bugün araştırmacı gazeteci olarak dolaşıyorlar. Yeni kitabım Pirus’ta hepsinin maskesini koydum ortaya. Uğur Dündar o günler için “Genel Kurmay’dan belge geldi yayınladık. Genel Kurmay’dan gelen belgeyi yayınlamasa mıydık?” diyor. Peki, Fatih Çekirge’nin orduya onaylattığı manşetler ne olacak? Bunların hesabını kim verecek? Evet, yargılanacaklar. Onların yüzünden binlerce insan mağdur oldu. Bana bu noktada gazetecilik dersi de vermeye kalkmasınlar. Hepsinden daha iyi biliyorum bu işi. Genel Kurmay’dan manşet alıp yayınlamakla olmaz bu işler. Uğur Dündar gitsin fırın bassın... Zafer Mutlu en iyi bildiği şeyi yapsın, gitsin bankaların içini boşaltsın. Zafer Mutlu bize Eti Bankası’nı nasıl soyduğunu anlatsın…

AYDIN DOĞAN TİR TİR TİTRİYOR

- Geçtiğimiz günlerde basında bir ilke şahit olduk. İki medya patronu Zafer Mutlu ve Aydın Doğan 28 Şubat sürecine ilişkin bir iddia üzerine sırayla Ahmet Hakan’ın CNN Türk’teki programına bağlanıp kendilerini savundular. Bu neyin göstergesi sizce?
- Aydın Doğan hapse gireceği korkusuyla tir tir titriyor. Çünkü yaptıkları suçları biliyorlar. Zafer Mutlu ve Ertuğrul Özkök de korkuyor. Temiz değiller çünkü. Nagihan Alçı ve Rasim Ozan Kütahyalı’ya kadar düşmüş bir Aydın Doğan var karşımızda. Aydın Doğan, Nagihan Alçı ile Nazlı Ilıcak’a neden program yaptırıyor CNN Türk’te? Neden onların evine gidip geliyor? Bu gidişin önünü almak için. Medya dünyası Aydın Doğan’ın düştüğü bu duruma gülüyor artık.

- Basın özgürlüğü açısından bugünü değerlendirdiğinizde ortaya nasıl bir tablo çıkıyor?
- Zor! Bugün Türkiye’de hükümetin tüm medya üzerinde ciddi bir baskısı var. Manşetler hükümetin posizyonuna göre atılıyor. Bence hükümete karşın özgürce manşet atan iki gazete var. Bunlardan biri Taraf gazetesi. Diğeri ise kısmen Zaman gazetesi.

BAŞBAKAN MEDYADA HEP ÖVÜLMEK İSTİYOR

- Sizce Başbakan medyadan ne bekliyor?  
- Başbakan hep övülmek istiyor. Başbakan’ın uçağında neler olduğunu biliyorum ben. Başbakan’ın daha önce tartışma yaşadığı Fatih Altaylı’yı övdüğüne şahit oldum. Çünkü o gün Fatih Altaylı Başbakan’ı öven bir yazı yazmıştı. Bu Başbakan adına korkunç bir şey.

YÜKSEK MAAŞLA SUSTURULMAK İSTENİYORUM

- Taraf’ta bir birçok gizli belge yayınladınız ve bu belgeler gündemi değiştirdi. Bu sizi bir “Gizli belge adresi” haline de getirdi mi?
- Gazetecilik zaten bu tür belgeleri bulup yayınlamaktır. Şarap üzerine yazılar yazıp gelirinin kaynağı belli olmayan adamlar bana gazetecilik dersi vermeye kalkmasın. Türkiye’nin en büyük gazeteleri beni susturmak için yüksek maaşlarla iş teklif ediyorlar.
Yüksek maaşlar alan biri değilim ve bu teklifleri elimin tersiyle itiyorum. Çünkü ben gazeteciyim.

ÇOK OKUNANLAR