TELEVİZYON

Azerin Tarafsız Bölge'de uyardı: Bana "Azeri" demeyin

Azerbaycanlı sanatçı Azerin CNN Türk canlı yayınında kendisine "Azeri" dememesi konusunda uyarıda bulundu. "Azeri" diye bir şey olmadığını, doğru kullanımın "Azeri Türkü" olduğunu söyleyen sanatçı, daha önce de Türk televizyonlarında bu konuda bir başka programda uyarıda bulunmuştu.

Azerin Tarafsız Bölge'de uyardı: Bana "Azeri" demeyin

Dün akşam CNN Türk ekranlarında yayınlanan Tarafsız Bölge programında Azerbaycan-Ermenistan savaşı ele alındı. Konuyla ilgili programa konuk olarak alınan isimlerden biri Azerbaycanlı ünlü ses sanatçısı Azerin oldu.

Azerin, kendisi konuşurken programın KJ'sinde yer alan "Azeri sanatçı" ifadesi nedeniyle Ahmet Hakan'ı uyardı ve bunun kullanılmamasını istedi. Programın moderatörü Ahmet Hakan da düzeltme yaptı ve bir süre sonra "Azeri sanatçı" ifadesi kaldırıldı.

AZERİN BU KONUDAKİ UYARISIYLA SIK SIK GÜNDEME GELİYOR

Azerbaycanlı ünlü sanatçı, yıllar önce Okan Bayülgen'in programında da Türkiye kamuoyuna konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. "Azeri" ifadesinin neden yanlış olduğunu uzun uzun anlatan Azerin'in bu videosu zaman zaman sosyal medyada gündeme geliyordu.

MUSTAFA KARTOĞLU, "AZERBAYCAN" İSMİNİN ETİMOLOJİSİNİ YAZDI

Bu konu son günlerdeki Azerbaycan-Ermenistan savaşıyla birlikte Türkiye gündemine tekrar girdi. Akşam yazarı Mustafa Kartoğlu da bugünkü yazısında "Azerbaycan" ifadesinin etimolojik kökenine ilişkin bilgi verdi. İşte yazının o bölümü:

"Giylan Denizi’ne adını veren Türk boyu Hazarlar’ın (veya Hazer) bölgeye M.Ö. IV (bir görüşe göre M.S. 193) tarihinden itibaren yerleşmesiyle birlikte, Farsça ‘yurt, memleket’ anlamındaki ‘bayegân’ ekiyle oluşmuş bir isimdir. ‘Hazar yurdu’ anlamında ‘Hazerbayegan’dan günümüze Azerbaycan olarak gelmiştir. Farklı kaynaklarda farklı öyküler olsa da, dayanakları en güçlü görüş bu."

AZERİN TARAFSIZ BÖLGE'DE NE SÖYLEDİ

Öte yandan sanatçı Azerin, bu konudaki uyarısının dışında gündemdeki savaşa ve Dağlık Karabağ sorununa ilişkin de değerlendirmeler yaptı. İşte Azerin'in açıklamaları:

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar