GÜNDEM

Aytunç Erkin, Abdi İpekçi ve Gün Sazak cinayetleri arasındaki bağı yazdı

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, 1979 yılında öldürülen Abdi İpekçi ve Gün Sazak cinayetleri arasındaki benzerlikleri yazdı.

Aytunç Erkin, Abdi İpekçi ve Gün Sazak cinayetleri arasındaki bağı yazdı

12 Eylül darbesinin hemen öncesinde yaşanan suikastler, darbenin ilk adımlarıydı. Bu suikastler arasında en bilinenleri ise gazeteci Abdi İpekçi ve dönemin Gümrük Bakanı Gün Sazak'tı. 

Sözcü Gazetesi yazarı Aytunç Erkin, bu iki cinayet arasındaki bağlantıyı ve benzerlikleri kaleme aldı. 

İşte o yazı:

Abdi İpekçi… Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarıyken 1 Şubat 1979'da öldürüldü.

Gün Sazak… 12 Eylül öncesinde Gümrük ve Tekel Bakanı… 27 Mayıs 1980'de öldürüldü.

Dün Abdi İpekçi suikastının yıldönümüydü ve elimde gazeteci dostum Ceyhun Bozkurt'un “Gladyo/Operasyon Türkiye” kitabı var! Bozkurt, 2006'da yaptığım bir röportajı da kitabına almış! GÜN SAZAK suikastı! Kitaptan okuyalım:

“…Gazeteci-yazar Aytunç Erkin, 21 Temmuz 1977- 5 Ocak 1978 tarihleri arasında 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti'nin Gümrük Bakanı Gün Sazak suikastı dosyasını açtı ve içinden çok çarpıcı gerçekler ortaya çıktı. Gün Sazak suikastı ve o dönemin gelişmeleri ile Sazak'ın 1977'de gümrüklerdeki Baş Müdür Necati Can'ın yaptığı sohbetleri kamuoyuna yansıtan Erkin, çok önemli gerçekleri açığa çıkarıyor. Gün Sazak, 12 Eylül öncesinde MHP'nin yer aldığı koalisyon hükümetinde Gümrük ve Tekel Bakanı'ydı. Özellikle silah, uyuşturucu, çay, mazot kaçakçılığı gibi konularda yaptığı operasyonlar, belli güçlerin dikkatini çekmişti. Dev-Sol'un üstlendiği bir suikastla hayatını kaybetti. Sağ-sol çatışmalarının yoğunlaştığı günlerde gerçekleşen bu suikastın, Gladyo'nun meşhur ‘gerilim stratejisi' çerçevesinde gerçekleştiği, suikastın arkasında terör örgütü PKK'nın da bulunduğunun işaretleri yıllar sonra ortaya çıktı… Sazak'ın yakın çalışma arkadaşı Gümrük Müfettişi Necati Can, PKK'ya Belçika üzerinden giden mavzerlerin ilk soruşturmasını yapan isim…

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar