GÜNDEM

Ayşe Böhürler'den İslâmî kesime "toplumsal cinsiyet" eleştirisi

Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler, İslamcı çevrelerde İstanbul Sözleşmesi ile gündeme gelen ve çokça eleştirilen "toplumsal cinsiyet (gender) kavramına yönelik tepkileri değerlendirdi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Ayşe Böhürler'den İslâmî kesime "toplumsal cinsiyet" eleştirisi

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ayşe Böhürler "İslâmî kesimin Gender (toplumsal cinsiyet) kelimesiyle kavga etmesi, bunu toplumsal cinsiyeti eşcinsellemesi ile eşitlemesi bu kavramın etrafında yapılacak tüm tartışmaları anlamsız, çıkışsız bir yola sokması demektir" dedi.

Böhürler, şunları kaydetti:

BU YENİ BİR KAVRAM DEĞİL

Gender, “toplumsal cinsiyet eşitliği” kavramı yeni kullanılmıyor. Uzun bir geçmişi, hikâyesi var. Bu kavramın içerdiği anlam açılımları pek çok bileşeni kapsar. Ancak bu kavramı alıp bu sadece LGBT’yi içeriyor demek yanlıştır. Böylesi bir indirgemecilik bu kavramın kullanıldığı tüm alanları daraltır. Kadın haklarını savunabilirsiniz ama feminizme de itiraz edebilirsiniz. Hepsinde öncelikleriniz farklı olabilir. Toplumsal cinsiyet kavramının da tıpkı feminizm gibi savunduğunuz ve itiraz ettiğiniz anlamları olabilir.

DÖVMEYİN EFENDİLER!?

Konuştuğum lobilerde söylenen bir başka itiraz da kadına şiddete yalan beyanlarla polisin müdahalesi ve önleyici mekanizmalar imiş. Bu, aile yapısını bozuyormuş. “Dövmeyin efendiler, öfkenizi kontrol edin” demek istiyorum. Böyle itiraz olur mu?

PINAR GÜLTEKİN CİNAYETİNİN ATAERKİLLİKLE ALAKASI YOK

Bu çerçevede hele de bu cinayete patriyarka-ataerkillik tartışmalarından bakmak bana göre çok anlamsız. Görünen o ki bu cinayette ataerkil bir etken yok. Kıskançlık, öfke kontrolsüzlüğü dediğimiz şey de bir his, ataerkillikle alakası yok.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar