GÜNDEM

Ayşe Böhürler: ABD demokrasi değilse nedir?

Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler, ABD seçimleri konusunda Alatlı ve Süleyman Seyfi Öğün ile yaptığı istişareleri bugünkü köşesine taşıdı.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Ayşe Böhürler: ABD demokrasi değilse nedir?

Yeni Şafak gazetesi yazarı Ayşe Böhürler, ABD seçimleri konusunda Alatlı ve Süleyman Seyfi Öğün ile yaptığı istişareleri "Amerika’nın kurucu babaları neden bir demokrasi değil de bir cumhuriyet kurdu” sorusuna cevap olacak çerçevede bugünkü köşesine taşıdı.

Böhürler, Süleyman Seyfi Öğün'ün “Cumhuriyet ile demokrasi arasındaki farklılığı görmek gerekiyor. Bunların aralarında belli mesafeler hatta belli paradokslar var. Cumhuriyeti kuran akıl yürütme ile demokrasiyi inşa eden akıl yürütmeler çok başka şeylerdir. Bunların zaten tetabuk ettirilmesi de zordur. İki tane dirençli kütle gibi düşünün. Bunları uyumlaştırmak fevkalade güçtür. Cumhuriyetin fikri de referansları ne olursa olsun bir seçkin projesidir. Türkiye’de de ‘Cumhuriyet kurulurken niye demokratik davranılmadı’ diye söylenir…" sözlerini aktarırken, "Alatlı'nın bu konuda "Amerika bir demokrasi değildir. Nizam ile demokrasiyi karıştırıyor insanlar. Yani bir sıkıntınız olduğu zaman gittiğiniz, laf söyleyeceğiniz bir insanınız varsa ve cevap alabiliyorsanız demokrat sayıyorsunuz. Ama demokrasi bu değildir, burada demokrasi diye kastedilen makinanın işliyor olmasıdır" dediğini kaydetti.

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar