GÜNDEM

Aydın Engin geldi Mustafa Balbay gitti!

Cumhuriyet'e transferi Mustafa Balbay'ın tepkisini çeken Aydın Engin, bugün ilk yazısını yazdı, "Eyvah diyene eyvallah, yaşasın diyene selam" dedi. Balbay ise izne çıktı.

Aydın Engin geldi Mustafa Balbay gitti!
GAZETECİLER.COM - Cumhuriyet gazetesinde "bölünme" tartışmalara neden olan Aydın Engin bugün yazılarına başladı.

12 Eylül Referandum sürecinde "Yetmez Ama Evet" cephesinde yer alan eski TKP'li ve 1992-2002 tarihleri arasından Cumhuriyet gazetesi yazarı olan Engin'in Cumhuriyet gazetesine dönüşüne karşı çıkan Mustafa Balbay'ın aynı gün yayımlanan yazısını "yazılarıma bir süre ara veriyorum" notuyla bitirdi ve izne çıktı.

Cumhuriyet gazetesine 12 yıl sonra geri dönen Aydın Engin'in transferi Cumhuriyet'te bölünme iddialarını ortaya çıkarmıştı.

CUMHURİYET YÖNETİMİ İTİRAZ YOK TRANSFERLERİ HERKES ONAYLADI

Cumhuriyet gazetesi yaptığı açıklamada gazete içinde Aydın Engin'e ve transfer edilen Ceyda Karan, Murat Sabuncu, Özgür Mumcu, Ahmet Şık için itiraz olduğunu reddederek Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu'nun, oybirliğiyle gazetenin yeniden yapılanmasını onayladığını söylemişti.

BALBAY GAZETESİNİ TWITTER'DA YALANLADI

Mustafa Balbay ise Twitter'da "Aydın Engin'in, fikirlerini düşünce yelpazesine uygun bir gazetede, özgürce yazmasını dilerim. Ancak, Aydın Engin'in Cumhuriyet Gazetesi'nde yazmasına karşıyım. Buna hiçbir zeminde evet demedim" diyerek gazetenin açıklamasını yalanlamıştı.

OTUR YERİNE POSTALCI

Balbay'ın açıklamalarının ardından, yayım hayatına Ergenekon operasyonunun temel direklerinden biri olan "Mustafa Balbay Günlükleri" ile giren ve Aydın Engin'in yazar olduğu T24 internet sitesinde Balbay'a hakaret içeren "otur yerine postalcı" ifadelerine yer verilen bir haberle yanıt verilmişti.

Cüneyt Arcayürek, Orhan Erinç, Hikmet Çetinkaya ve Orhan Bursalı da yazıları ile polemiğe dahil olmuş ve "Türkiye'nin en pahalı gazetesinin" ayakta kalması, yaşamaya devam etmesi için yapılan transferleri savunmuşlardı.

AYDIN ENGİN İLK YAZISINI YAZDI

Tartışmaların ardından Aydın Engin bugün yazılarına başladı. Engin "Eyvah, Yaşasın, Ben Yine Geldim..." başlıklı yazısında Cumhuriyet'e nasıl girdiğini anlattı.

Gazeteye baktım, tanıtımda “Cumhuriyet ailesine beş yeni isim” demişler; o “beş yeni”nin arasına beni de katmışlar.
Önce güldüm. Sonra hak verdim. Tastamam 12 yıl önce ayrıldığımda ilkokula gidenler bugün birer genç kadın ve erkek. Cumhuriyet okuru iseler -ki umarım öyledir- nerden bilsinler Aydın Engin efendiyi? Evet, onlar için yeniyim…
Ama kıdemli Cumhuriyet okurları için, hele hele “Bizim eve Cumhuriyet girerdi, bugün de sadece Cumhuriyet girer. Ben okumayı bile Cumhuriyet’le söktüm” diyen okurlar için yeni filan değilim. Kimi sever, kimi söver, ama bilir.
Dile kolay, Türkiye’nin en çalkantılı dönemlerinden birindeydik. 12 Eylül faşizminin ülkeye serptiği zehirli tohumları boy atmaya başlamıştı. 1992 - 2002 arasında, 10 uzun yıl Cumhuriyet okurlarıyla birlikte oldum.

(...)

Sonra 12 yıl bir ara verdik.
Şimdi yine geldim.
Cumhuriyet’te pek değişiklik yok. Mesela bu defaki “iş görüşmesi” de yine Cumhuriyet usulü oldu.
“Abi 1 Ağustos’ta başlıyorsun; tamam değil mi” dediler. Bunun bir soru cümlesi olmadığını anlayacak kadar deneyim sahibiyim.
1 Ağustos’ta başladım. Yani kaldığım yerden devam ediyorum.
“Ne yapacaksın” diye sormayın.
Eskiden ne yapıyor idiysem, şimdi de onu… Tırmık’sa Tırmık, haberse haber, röportajsa röportaj, izlenimse izlenim, gezi yazısı ise gezi yazısı.
Zaten elimden yazı yazmaktan başka bir iş gelmiyor…
Sözün özü: Eyvahdiyene eyvallah, Yaşasındiyene selam…
Ben yine geldim… 

GÜLÜMSEMEK DİRENMEKTİR DEDİ GÜLÜMSEYEREK İZNE ÇIKTI

Mustafa Balbay'ın aynı gün gazetede "Gülümsemek Direnmektir" yazısı yayınlandı.

Bülent Arınç'ın kadınların kahkahasına karşı çıkmasını eleştiren Balbay yazısında şu manidar ifadeleri kullandı: "Gülümsemek iyi bir direnme yöntemidir. İnsan her koşulda gülümseyebilmeli, hayata kahırla, endişeyle değil, gülümseyerek bakabilmelidir. Can evinden vurulduğunu hissetse de gülümseyebilmelidir. Uğruna her şeyini verdiği değerlerinin erozyona uğradığını hissettiğinde de onları koruma azmini yitirmeden gülümseyebilmelidir. İnsanın yüreği bazen mezarlık gibidir. Birçok dostunu, yol arkadaşını gömer, artık yer bitince ölülerin üstüne ölü gömer. Ama böyle bir ortamda da kalbinde bir başka gül bahçesi yaratabilmeli, gelecek üretip yaşam sevincini çoğaltabilmeli, gülümseyebilmelidir."

Balbay yazısını "Okurlara... Yazılarıma bir süre ara veriyorum... " notu ve gülümseyen surat ifadesiyle bitirdi.

Balbay'ın yeniden ne zaman yazacağı henüz bilinmiyor.

ÇOK OKUNANLAR