KARİKATÜR

Aydın Doğan’da 1′nciye şok kampanya!

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nda bu yıl birinciliği kazanan karikatüre ‘benzer’ çizimler ortaya çıkınca, bazı çizerler yarışma koşullarının değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı.

Aydın Doğan’da 1′nciye şok kampanya!
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda bu yıl birinciliği kazanan karikatüre 'benzer' çizimler ortaya çıkınca, bazı çizerler yarışma koşullarının değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı.

Antalyalı karikatürist Kürşat Zaman imzalı eserin önceki yıllarda Montreal, Dicaco ve Zagreb'de sergilenen karikatürlerden 'esinlendiğini' savunan bazı çizerler "Yarışma şartnameleri internet çağına göre revize edilmeli" diyerek imza kampanyası başlattı.

70 ÜLKEDEN 814 KARİKATÜRİST YARIŞTI

70 ülkeden 814 sanatçının toplam 2 bin 556 karikatürle katıldığı yarışmada jürinin yaptığı ön eleme sonucunda 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri 14 Haziran pazartesi günü Bodrum'da uluslararası jüri tarafından değerlendirmeye alındı.

ABD'li jüri başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan, Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacır Knorr Gutterres (Brezilya), Catherine Meurisse (Fransa), Anita O'Brien (İngiltere) ve Lichuan Xia (Çin) , Türkiye'den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral'dan oluşan jüri, yaklaşık sekiz saat süren değerlendirmede bulundu.

Değerlendirmenin ardından Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, yarışmanın birincisini Antalya'da yaşayan, 40 yaşındaki karikatürist Kürşat Zaman olarak açıkladı. İkinciliği İran'dan Mojtaba Heidarpanah üçüncülüğü ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel kazandı.

Zaman'ın karikatüründe havaalanının bagaj sırasında bavul yerine tabut bekleyen insanlar görülüyordu.

VAHŞETİN FARKLI BİR BOYUNUTUNU GÖSTERMEYE ÇALIŞTIM

Ödülü kazanmasının ardından DHA'nın sorularını yanıtlayan Zaman, "Eserimde yeryüzünde yaşanan vahşetin farklı bir boyutunu anlatmaya çalıştım. Dünya üzerinde kimileri huzur ve keyif içerisinde yaşarken, diğer taraftan da bir çok ailenin savaşlarda, terörde ve çatışmalarda öldürülen yakınlarının cenazelerini almak durumunda kaldıklarına dikkat çekmek istedim. Savaşın çirkin yüzünü gösterip küçük de olsa barışa katkı yapmayı amaçladım" dedi.

Deneme

Kürşat Zaman'ın birincilik kazanan o karikatürü

Daha sonra, 31′incisi düzenlenen uluslararası bir yarışmada birinciliği kazanan eserde işlenen fikrin önceki yıllarda başka karikatürlere de ilham verdiğini gösteren örnekler ortaya çıktı.

1983′te Montreal'de, 2009′da Dicaco'da, 2013′te ise Zagrep'te görücüye çıkan karikatürlerde de havalanında bavul yerine tabut bekleyen insanlar görülüyor.

ŞARTNAMEYİ DEĞİŞTİRİN KAMPANYASI

Bu durum üzerine harekete geçen bir grup çizer başlattıkları imza kampanyasıyla Aydın Doğan Vakfı ve diğer uluslararası yarışmaları katılım şartnamelerini değiştirmeye çağırdı.

Deneme

Change.org'da imzaya açılan metinde "Aydın Doğan 2014 uluslararası karikatür yarışmasının sonuçları, şartnamelerin bir an önce internet çağına göre revize edilmesi gerektiğini bize göstermiş bulunmaktadır" denildi.

Deneme
Kosta Rika'lı karikatürist Luis R. M. Tarres'in 2009′da Dicaco'da sergilenen eseri

 

Çizerler şartnamelerde yapılmasını istedikleri değişiklikleri şöyle sıraladı:

1-Eserlerin daha önceki yarışmalarda ödül almamış olması önkoşulu.

2-Jürinin yaptığı ön eleme sonucunda finale kalan karikatürlerin yarışmayı düzenleyen vakfınızın resmi web sitesinde (aydindoganvakfi.org.tr), uluslararası jürinin toplanmasına kadar geçecek süre içerisinde, benzer, çalıntı ve diğer itirazlar için belli bir süre (7-15 gün) yayında tutulması.

3. Belirlenen süre sonrası gelen itirazların dikkate alınmaması ve sözkonusu itirazları değerlendirerek karara bağlama yetkisinin jüride olması.

Deneme

Alman karikatürist Markus Grolik'in 18′inci Uluslararası Zagrep Karikatür Fuarı'nda sergilenen eseri

 

Açıklamada, söz konusu değişikliklerin yarışma, jüri ve karikatürcülerin saygınlığıyla üretilen işlerin kalitesini artıracağı, özgün işlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayacağı savunuldu.

ÇOK OKUNANLAR