GÜNDEM

Atatürk, Boğazların kapısını Hitler'e nasıl kapatmıştı? Hürriyet yazarı yazdı

Kanal İstanbul'un tartışıldığı şu sıralar en çok gündeme gelen konu Montrö Boğazlar Sözleşmesi... Konuyu köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Mustafa Kemal Atatürk'ün Hitler'e Boğazlar'ın kapısını nasıl kapattığını yazdı.

Atatürk, Boğazların kapısını Hitler'e nasıl kapatmıştı? Hürriyet yazarı yazdı

Kanal İstanbul'un çok yoğun şekilde tartışılması Cumhuriyet döneminde yaşanan gelişmeleri de yeniden gündeme getirdi. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Montrö Boğazlar Sözleşmesi...

Konuyu geniş çaplı köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Yalçın Bayer, Mustafa Kemal Atatürk'ün Boğazlar'ın kapısını Hitler'e nasıl kapattığını kaleme aldı.

İşte Yalçın Bayer'in o yazısı:

KANAL İstanbul’u savunanlar bunun Montrö Antlaşması’nı devreden çıkaracağını açıkça söylüyorlar ve savunuyorlar. Kanal İstanbul’a karşı çıkanları ve Montrö’yü savunanları ise ‘Montrö lobisi’ diye damgalıyorlar. Onlara göre Montrö’yü savunanlar Batılı-emperyalist güçlere hizmet eden bir ‘lobi’...
Bir de Kanal İstanbul üzerinden arsa spekülasyonu yapan ve milyar milyar rant sağlamak isteyen inşaatçılar grubu var. Saray’daki Montrö düşmanı lobi ve menfaat lobisi ise iktidara gaz vermeye devam ediyor. Gazeteci dostumuz Kerem Çalışkan, Odatv.com’da Montrö gerçeğini anlatıyor:

YAVUZ VE MİDİLLİ

Montrö, Atatürk’ün Hitler’e Boğazlar’ın kapısını kapatmasıdır. Montrö, Atatürk’ün II. Dünya Savaşı’nda Almanların Boğazlar’dan Karadeniz’e çıkıp Rusya’yı vurarak, Türkiye’yi istemediği bir savaşın içine sürüklemesine karşı aldığı bir önlemdir.

Atatürk böylece, I. Dünya Savaşı’nda Almanların Goeben (Yavuz) ve Breslau (Midilli) komplosu ile Karadeniz’de Rus limanlarını ve gemilerini vurarak, Osmanlı devletini zorla savaşa sürüklenmesini ve bunun sonucu Sarıkamış faciasının bir kez daha tekrarlanmasını engellemek istemiştir. Ve engellemiştir.

Atatürk, II. Dünya Savaşı’nın mutlaka çıkacağını öngördüğü için kendisi yaşarken takip edip 1936’da imzalattığı Montrö ile I. Dünya Savaşı hatasının tekrarlanmasını engellemiştir. Atatürk’ün ölümünden sonra, onun öngördüğü gibi II. Dünya Savaşı patlamıştır.

Hitler Türkiye’yi kendi safında savaşa sürüklemek için büyük baskı yapmıştır.


Atatürk’ün silah arkadaşları, başta İnönü, Çakmak, Orbay, Karabekir olmak üzere, I. Dünya Savaşı dersleri ile dolu oldukları ve Atatürk’ün “Sakın savaşa katılmayın, I. Dünya Savaşı’ndan beter oluruz!” vasiyeti kulaklarında çın çın çınladığı için Alman baskısına direnmiş, tarafsız kalmayı başarmışlardır. Hatta Hitler’in Boğaz’dan gizlice geçebilecek denizaltılarına karşı Boğaz çıkışında, Kavaklar’a denizin altına çelik ağ germişlerdir. Montrö çelik ağlarla savunulmuştur!

Hitler, Rusya’ya saldıracak denizaltılarını karadan taşıyıp Tuna’dan Karadeniz’e çıkarmak zorunda kalmıştır. Şimdi ABD, Montrö’yü delerek uçak gemilerini, savaş gemilerini Karadeniz’e çıkarma ve Rusya’yı Karadeniz üzerinden güneyden de kuşatma derdindedir. Bunun için Türkiye’ye Kanal İstanbul ile Montrö’yü kaldırma baskısı yapmaktadır.

Yazının tamamı için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar