GÜNDEM

Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay tahliye olamadı

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Özgür Gündem iddianamesini kabul etti ve yazarlarAslı Erdoğan ve Necmiye Alpay için tahliye kararı verdi. Ancak iki yazar başka suçtan tutuklu.

Aslı Erdoğan ile Necmiye Alpay tahliye olamadı

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik açılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame İstanbul 23. Ağır ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianameyi kabul eden 23. Ağır Ceza Mahkemesi, Özgür Gündem Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar Aslı Erdoğan ve dil bilimci Necmiye Alpay’ın, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerine karar verildi.

MAHKEME KARARI YANLIŞ ANLAŞILINCA!..

Mahkemenin bu kararı sosyal medyada bir anda "Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay tahliye" oldu şeklinde yayıldı. 

Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay'ı almak için tutuklu bulundukları Bakırköy Kadın Cezaevi'nin önüne gidenler oldu.

Ancak, gerçek kısa süre sonra anlaşıldı. 23. Ağır Ceza Mahkemesi, tepsip tutanağında Erdoğan ve Alpay hakkında sadece "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyelerine karar vermişti.

Ancak mahkeme, Erdoğan ve Alpay'ın "Terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklanmalarıyla ilgili herhangi bir hüküm vermemişti.

Yani iki isim, bir suçtan tahliye olurken, tutuklu bulundukları diğer suçtan tahliye edilmemişti.

Bu sebeple Erdoğan ve Alpay cezaevinden çıkamadı.

Erdoğan ve Alpay cezaevinden çıkamayacak. Aslı Erdoğan 19 Ağustos'ta, Necmiye Alpay 31 Ağustos'ta tutuklanmıştı.

9 SANIKLI İDDİANAME KABUL EDİLDİ...

Terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’ne yönelik soruşturma kapsamında 4’ü tutuklu 9 kişi hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianameyi kabul eden Mahkeme, haklarında "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen, gazetenin Yayın Danışma Kurulu üyesi, yazar Aslı Erdoğan ile yazar ve dil bilimci Necmiye Alpay’ın bu suçtan yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. Ancak, "Terör örgütü üyeliği" suçundan ise tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Diğer tutuklular Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya ile Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın ise tüm suçlardan tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği öğrenildi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI İSTENDİ

Gazetenin terör örgütünün güdümünde yayın yaptığı, şüphelilerin de bu amaçla gazeteyi tasarlayıp hazırladıkları belirtilen iddianamede, Yayın Danışma Kurulu üyesi ve yazarlarından Aslı Erdoğan, Genel Yayın Yönetmeni Bilir Kaya, Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, yöneticiler Bilge Aykut, Yazar Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Gazetenin imtiyaz sahibi Kemal Sancılı, Eren Keskin ve Filiz Koçali hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ve 6,5 yıldan 17,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Umut Tepe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Ağustos ayında Özgür Gündem gazete binasına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan yazar Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Genel Yayın Yönetmeni İnan Kızılkaya ve Yazı işleri Müdürü Bilir Kaya, "Silahlı terör örgütüne üye olma" iddiasıyla tutuklanmıştı.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar