KULİS

Artı 1 TV'de neler oluyor?

Kanalın çalışanlara maaşlarını ödeyemediği bilinen bir gerçek. İstifa sürecinin sonrasında kanalda yeni bir yönetim oluşturuldu. ama hala maaşlar ve içerideki alacaklar ödenmiyor.

Artı 1 TV'de neler oluyor?
GAZETECİLER.COM - ÖZEL HABER

"Artı1TV maaşları ödenmediği için yasal hakları olan 'yayına girmeyerek iş bırakan' 5 @tgs_org_tr üyesini işten çıkardı."

"Artı 1 TV lokavt yapan çalışanlarını işten çıkarmış. İyi niyetlerle ile başlayan bu kanaldan böylesine sert ve keskin dönüş beklemiyordum."


"Artı 1 TV'de maaşlarımızı alamadığımız için toplam 5 kişi yasal hakkımızı kullanarak yayına girmedik ve işten atıldık!"

Son günlerde Twitter'da bu ve benzeri mesajların sayısı artıyor. Sadece Twitter değil, Facebook'ta da benzer sıkıntılar dile getiriliyor:

EN İYİSİ YARIN, ÖBÜR GÜN İŞE GİTMEYEYİM

'Artı Bir adeta süper bir kanala dönüştü, takip ediyorsanız devam edin de kalitesini görün bence derim. Türkiye'nin gündeminden bunalan insanlar için bugün çok yaratıcı ve eğlenceli bir haber hazırlandı. Sokakta halka 'ALO'nun anlamı soruldu, eminim halkın kafası dağıldı, yaşadığımız acıları bir an için unuttuk, rahatladık... Hatta haber ajanslarında bir haber vardı ki, o bugünün gündemi için çok önemliydi; 'Danimarka'da Türk Korosu Ayakta Alkışlandı' bu haberi görür görmez 'hemen hazırlamalıyım' dedim içimden. Çok şanslıymışım ki haber müdürü içimi okumuş, 'yaz bunu' dedi. Heyecanlandım bir süre yazamadım. Müdürün odasına gittim, 'Yapıyorum de mi bu haberi kesin' dedim, tam iki kez! 'Evet' dedi. Neyse hemen gittim yazdım... Haberim bittikten sonra etrafa gülücükler saçtım, güzel sözler söyledim, görenler, duyanlar olmuş... Neyse, bugün halk için önemli haberler hazırladığımız için çok yorulmuştum ve vicdanım rahattı, eve gidip dinlenmek istiyordum. Bu yüzden ana haberden önce kalkan servise bindim, eve vardım. Üzerimde öyle bir tatlı yorgunluk var ki salondaki koltuktan saatlerdir kalkamıyorum, hatta o kadar mutluyum ki yemek yiyemedim, tıkandım... Ben en iyisi yarın, öbür gün hatta önümüzdeki günler de işe gitmeyeyim, bugünkü haberler beni çok yordu, tatmin etti. Üstelik kazandığım parayla da aylarca geçinebilirim... Bu yaşadığım tecrübe ile bir süre çalışmasam da olur. Bazen bazı mutlulukları çok abartıyorum, kontrol edemiyorum, kahretsin böyle tatlı bir huyum var.'

EKŞİ SÖZLÜK'TE DE TEPKİ VAR

Artı 1 TV çalışanı olup maaşlarını alamadığı için kanaa gitmeyen, içeride parası kaldığı için mecburen işe giden, gitmeyince "gelmedin diye kovulan" gazetecilerden biri de Ekşi Sözlük'te başına gelenleri uzun uzun yazmıştı:

"aralık 2013 ayında girdiğim kanalın maaşları ödeyememesi gerçeğidir. bi çok çalışan bu durumdan isyan edip istifa etmiştir. ben de şubat ayına kadar dayanabildim sonuçta bi ev geçindiriyoruz. hatta kanal çalışanların oldu yalanıyla bi atılıma girdi kanal ama yok öyle bi şey. kanal ne çalışanların oldu ne de hala maaşlarını gününde alamayan basın emekçilerinin. maaş alamıyorsun kanal senin olaya bak.

benim ayrılık sürecime gelince..

aralık, ocak ve şubat maaşlarımı alamdım. aldığım para var ama 150 tl gibi komik bi rakam o da asgarisi bankaya yatıyor diğerini elden aldığım kısım. yani bana elden aldığım kısmı verdiler. geçen gün kanala hakkım olan maaşı almaya gittiğimde muhasebe murat bey ile konuştum seni nasıl içeri aldılar diye bi soru sordu ben de dedim ki güvenlik bana güveniyor demek ki size güveniyor dedim. neyse sonra herhalde güvenliğe telefon açılmış ben eski iş arkadaşlarımla muhabbet ederken güvenlikçi abi sizi dışarı alabilir miyim diye söyledi. ben de çıktım sonuçta güvenlikçi de emekçi bi adam emir geldi yerine getiriyor.

yani hem maaş ödemiyorlar hem de çalışanlara insan gibi davranma gibi durumları yok. insan en azından emeğinin karşılığını görmek istiyor. işten ayrıldıktan sonra ara şu tarihte ödeyeceğiz paranı de ama o da yok ben gitmesem paramın üstüne yatacaklar adeta.

neyse bunu yazmak durumun da kaldım parada değilim kesinlikle ama insan bu tip kanalların yaptığı yayınla içeride dönen oyunları bilmiyorlar ya o yüzden koyuyor."

ARTI 1 TV'DE NELER OLUYOR?

Bir süre önce benzer sorunlar yaşanınca, Bir sendikacının oğlu olmak ile övünen, "genç bir iş adamı olarak bugün babasının siyasi çizgisinde yürümeye devam ettiğini" söyleyen Altan Ertürk hisselerin bir kısımını çalışanlara devrettiğini açıklamış ve ödemelerin yapılacağını söylemişti. Ancak hiç bir şey değişmeyince, Yavuz Oğhan, Can Dündar, Özgür Mumcu, Mirgün Cabas, Pelin Batu, Koray Çalışkan ve Tuluhan Tekelioğlu gibi isimler toplu halde istifa etmişti. Bu istifaları kanaldaki diğer çalışanların istifası takip etmişti.

Kanalın çalışanlara maaşlarını ödeyemediği bilinen bir gerçek. İstifa sürecinin sonrasında kanalda yeni bir yönetim oluşturuldu. Daha önce Kanaltürk'te çalışan Taner Dileklen kanalın tepe ismi olarak atandı. 
Ankara'ya daha önce idari temsilcilik yapan Hakan Kalyoncuoğlu temsilci olarak atandı.

Hatta kanalın Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2010 yılındaki seçim kampanyasını yürüten Öykü Reklam'ın sahibi Necati Özkan'a satılacağı da kulislerde konuşuluyordu.

Son olarak da Altan Ertürk'ün kanalı prime time kanalı yapacağından bahsediliyor kulislerde.

Ancak maaşları hala düzenli olarak ödenmeyen çalışanlar yeni yönetimden ve yeni yapılanmadan da umduklarını bulamadı. 

ERTÜRK ARAMALARIMIZA YANIT VERMEDİ AMA

Gazeteciler.com olarak Artı 1 TV'de neler yaşandığını net bir şekilde öğrenebilmek için Altan Ertürk'ü aradık.

Sormak istediğimiz şey ise net: Artı 1 TV'de neler oluyor? Maaşlar düzenli bir şekilde ödenebilecek mi? Çalışanlar alacaklarını tahsil edebilecek mi? Bundan sonra kanalda ne olacak?

Ancak kendisi açıklama yapmak istemiyor ki geri dönmedi. Sayfalarımız elbette Ertürk'ün yanıtına da açık.
ÇOK OKUNANLAR