GÜNDEM

Aman dikkat! Sabah yazarı özellikle bu yolu seçenleri uyardı!

Koronavirüs nedeni ile online alışveriş daha çok tercih ediliyor fakat burada da siparişleri getiren kuryenin virüs getirmiş ihtimali olduğunu unutmayın... Bu uyarı Sabah yazarı Dr. Halit Yerebakan'dan...

Aman dikkat! Sabah yazarı özellikle bu yolu seçenleri uyardı!

Koronavirüs nedeni ile evlere kapandık. Günlük rutinlerimiz de hızlı bir şekilde değişti. Birkaç ay öncesine kadar bize son derece normal gelen bazı davranışlar bir anda ürkütücü bir hal aldı. Sabah yazarı Halit Yerebakan, online siparişlerdeki tehlikeye dikkat çekti. "En büyük risk faktörü ise siparişleri getiren kuryenin bir de virüs getirmiş olma ihtimali." diyen Yerebakan, yapılması gerekenleri sıraladı:

Siparişinizi getirecek kurye ile temasa geçmemek adına siparişinizin daire kapınızın önüne bırakılması yönünde istekte bulunabilirsiniz. Siparişinizi teslim aldıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.

Sipariş getiren kuryeyle temasa geçmeyin

Hayat eve sığıyor ancak yine de temel ihtiyaçların karşılanması için dışarı çıkmak gerekiyor. Markete gitmeye korkanlar ise online alışverişi tercih ediyor ancak burada da siparişleri getiren kuryenin bir de virüs getirmiş olma ihtimali olduğunu unutmayın
Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri günlük rutinlerimiz çok hızlı bir şekilde değişti. Artık sarılmayı, el sıkışmayı bırakın, en sevdiklerimizin bile yanına yaklaşamaz olduk. Birkaç ay öncesine kadar bize son derece normal gelen bazı davranışlar bir anda ürkütücü bir hal aldı. Mesela yemek siparişleri…

SİPARİŞ VERMEK DE RİSKLİ
İçinde bulunduğumuz süreçte enfeksiyona maruz kalmaktan gerçekten çok korkan insanlar evden hiç çıkmamayı tercih edebiliyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamak içinse başvurdukları yöntem, telefon ya da internet yoluyla sipariş vermek. Buradaki en büyük risk faktörü ise siparişleri getiren kuryenin bir de virüs getirmiş olma ihtimali.

KAPININ ÖNÜNE BIRAKTIRIN
Koronavirüsün ana yayılım yolunun kişiler arası temas olması nedeniyle market ve yemek siparişi taşıyan şirketler ve kişiler bu konuda oldukça duyarlı davranıyor. Ancak yine de sizin atacağınız bazı adımlar teması sıfıra indirebilir. Sipariş verirken kapıda ödeme yerine internet üzerinden ödeme yöntemini seçebilirsiniz. Siparişinizi getirecek kurye ile temasa geçmemek adına siparişinizin daire kapınızın önüne bırakılması yönünde istekte bulunabilirsiniz. Siparişinizi teslim aldıktan sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.

ALIŞVERİŞ İÇİN SAKİN BİR ZAMAN DİLİMİ SEÇİN
COVID-19 ülkemizde de görülmeye başladıktan sonra, yayılmasını yavaşlatmak için sosyal etkileşimi sınırlandırmaya başladık. İnsanların toplu olarak bulunabilecekleri tüm alanlar kapatıldı. İnsanlar zorunlu haller dışında evlerinde kalıyor. Dışarı çıkma nedenlerinin başında da tabii ki gıda alışverişi zorunluluğu var. Bugünlerde sosyal temasın sağlandığı ve mecburi olarak gidilen nadir yerlerden biri marketler. Her gidiş ve dönüş, endişeleri de beraberinde sürüklüyor; 'Ya hasta birisiyle temasa geçersem, ya alışveriş arabasının koluna ya da alacağım ürünlere hasta birisi dokunduysa…' Böyle durumlarda öncelikle genel kuralları uygulayın. Alışveriş sırasında çok yakınlarınızda kimse olmadığına emin olun. En yakınınızdaki ile aranızdaki mesafe 1.5 metreden fazla olmalı. Tenha saatlerde, marketlere gitmeye özen gösterin. Artık her market girişinde dezenfektan ürünler bulunuyor, alışverişe başlamadan önce ellerinizi ve alışveriş arabasının tutma noktasını dezenfekte edin. Eve geldiğinizde ürünleri poşetlerden çıkarın ve ellerinizi yıkayın.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar