GÜNDEM

Altın Portakal'da "darbe" seçkisi yapılacak

53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde, 15 Temmuz darbe girişimine dikkat çekmek için özel bir bölüm hazırlandı.

Altın Portakal'da "darbe" seçkisi yapılacak

53. Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, festivalde, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine dikkat çekmek amacıyla özel bir bölüm hazırlandığını açıkladı.

Dağdeviren, "Dünyada bugüne kadar 373 darbe olmuş, 15 Temmuz kalkışması 374'üncü. Darbeler başarılı ama ülkeler başarısız. Bir tek Türkiye bunu engellemeyi başarmış. Dünya tarihinde filmleri yapılacak bir olaydan bahsediyoruz. Darbe filmlerinin anlatıldığı Güneş Tutulması seçkisiyle bunları hatırlatmak istedik." dedi.

Gazetecilere 53. Uluslararası Antalya Film Festivali ile ilgili açıklamalarda bulunan Dağdeviren, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye'nin en köklü film festivalinin, sinemanın ışığını bir kez daha bu kentten yükseltmek için film endüstrisi ve sinemaseverlerin ihtiyaçlarına daha iyi karşılık verebilecek yenilikler de bulunan bir program sunacağını söyledi.

7 SALONDA 225 SEANSTA 39 ÜLKEDEN 134 FİLM

Festival boyunca 7 salonda, 225 seansta, 39 ülkeden 134 filmin izleyiciler ile buluşacağını kaydeden Dağdeviren, "Türkiye'den yüzlerce sinema profesyonelinin yanı sıra ABD'den Çin'e 100'den fazla yabancı sinemacı ve basın mensubunu ağırlayacak. Festival filmleri ise bu yıl Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma, Dünya Sinemalarından, Ustaların Gözünden, Rengahenk, İlk Filmler, Hiçbir Yerin İnsanları, Bir Ülkeye Bakış: Çin, Güneş Tutulması, Gece Yarısı Gösterimleri, Özel Gösterimler, Onuruna, Anısına, Engelsiz Filmler, Kısa Film Seçkisi ve Belgesel Seçkisi başlıkları altında toplandı." diye konuştu.

YARIN AÇILIŞ KORTEJİ VAR

Festival başlangıcının yarın yapılacak geleneksel kortej olacağını ifade eden Dağdeviren, kortejin, ulusal ve uluslararası pek çok yıldız ile Antalyalıları bir araya getireceğini söyledi. Dağdeviren, kortejin, sosyal sorumluluk ve farkındalık olarak, "göçmenler" ile "darbe girişiminden sonra demokrasi ve birlik" mesajlarını vererek ilerleyeceğini vurguladı.

AÇILIŞ FİLMİ ALTAMİRA

Dağdeviren, festivalin açılış filminin, Uluslararası Jüri Başkanı Hugh Hudson'ın yönettiği "Altamira" olacağını belirterek, şu bilgileri verdi:

"EXPO 2016 Antalya'da festivalin onursal ödüllerinin takdim edileceği törenle başlayacak açılış gecesi, aynı gece Tran Anh Hung imzalı, başrollerini Fransız sinemasının gözde aktrisleri Audrey Tautou, Bereneice Bejo, Melanie Laurent ve Irene Jacob'un paylaştığı Sonsuzluk/Eternite'nin özel gösterimiyle devam edecek. Antalya'ya gelerek Onur Ödülü alacak oyuncu Audrey Tautou'nun da gösterim sonunda seyirci ile buluşması bekleniyor. Antalya'nın Kral Yolu, 53. UAFF süresince, bütün sanatları birleştiren sinemanın coşkusunu herkesle buluşturan bir şenlik alanına dönüştürülecek. Festivalin ilk gününden itibaren film gösterimlerinin yanı sıra ünlü isimlerle sohbetler, kitap imza günleri, müzik dinletileri ve dans gösterileri gibi bir dizi yan etkinlik, Antalya Kültür Merkezi'nden Cam Piramit'e uzanan ve üzerinde eğlence ve yeme içme alanlarının kurulduğu Festival Yolu boyunca düzenlenerek konuklarla izleyicileri buluşacak."

GÖÇMEN SORUNU, DARBELERE VE DİKTATÖRLERE KARŞI FİLMLER

Geçen festivalden bu yana dünyada ve Türkiye'de yaşanan olayların sinemacıların objektiflerinden de kaçmadığını anlatan Dağdeviren, "Hiçbir Yerin İnsanları" bölümüyle savaşlar, yoksulluk ve sömürü nedeniyle başka ülkelere iltica etmeye çalışan mültecilerin trajedilerini konu alan filmlerin gösterileceğini kaydetti.

15 Temmuz gecesi Türkiye'yi dehşete boğan darbe girişimi üzerine bu konuda yapılmış en çarpıcı filmlerden yedisini bir araya getiren bir seçkinin de "Güneş Tutulması" başlığı altında toplandığını ifade eden Dağdeviren, "Türkiye'den, 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve ardından kurulan cuntanın acılarının Beynelmilel, Gülün Bittiği Yer ve İftarlık Gazoz'un mizahi yaklaşımı bile hafifletmiyor. Türkiye ile paralel bir kaderi paylaşan Güney Amerika ülkelerinden ise içeriklerini aşan başarılarıyla sinema tarihine geçen örnekler tercih edildi. Brezilya'dan Örümcek Kadının Öpücüğü, bu yıl kaybettiğimiz büyük usta Hector Babenco'yu da anmak için vesile oldu. Arjantin'den Marco Bechis imzalı Olimpo Garajı ve Şili'den Pablo Larrain imzalı Morg Görevlisi, hem bu alt türün hem ünlü yönetmenlerinin en iyi filmleri sayılıyor." diye konuştu.

15 TEMMUZ'LA İLGİLİ PANEL DE YAPILACAK

Dünyada bugüne kadar 373 darbe gerçekleştiğini, Türkiye'deki 15 Temmuz kalkışmasının 374'üncü olduğuna dikkati çeken Dağdeviren, "Darbeler başarılı ama ülkeler başarısız. Bir tek Türkiye bunu engellemeyi başarmış. Dünya tarihinde filmleri yapılacak bir olaydan bahsediyoruz. Darbe filmlerinin anlatıldığı Güneş Tutulması seçkisiyle bunları hatırlatmak istedik. Bununla ilgili bir de panel gerçekleştireceğiz." dedi.

ALTIN PORTAKAL REKORTMENİ TARIK AKAN'A SAYGI 

Dağdeviren, bir süre önce hayatını kaybeden ve bugüne dek 6'sı "En İyi Erkek Oyuncu" dalında olmak üzere 7 Altın Portakal kazanan Tarık Akan'ın da "Yeşil Gözlü Dev" adı altında gösterilecek 3 film ile anılacağını bildirdi.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar