GÜNDEM

Alman Cumhurbaşkanı Dündar'dan sonra Mumcu'yu kabul etti

Firari gazeteci Can Dündar'ı kabul ederek bir süre görüşen Alman Cumhurbaşkanı Gauck, dün da Cumhuriyet yazarı Özgür Mumcu'yu kabul etti...

Alman Cumhurbaşkanı Dündar'dan sonra Mumcu'yu kabul etti

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, bu yıl Alternatif Nobel ödülüne layık görülen Cumhuriyet gazetesi, Suriyeli Beyaz Kasklılar, Rus insan hakları savunucusu Svetlana Gannuşkina'yı, Bellevue Sarayı'nda kabul etti.

Kabulde Cumhuriyet gazetesi adına Özgür Mumcu, Suriyeli Beyaz Kasklılar grubundan ise Raed Salih ve Habib Faruk hazır bulundu.

Gauck ve hayat arkadaşı Daniela Schadt, ödül alanlarla, basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.

GAUCK: TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELERDEN ENDİŞELİYİM

Alternatif Nobel Ödülü sahiplerini Bellevue Sarayı’nda ağırlayan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Cumhuriyet gazetesini temsil eden Özgür Mumcu’ya, Türkiye’deki gelişmelerden duyduğu kaygıyı iletti.

Yazar Özgür Mumcu, Cumhurbaşkanı Gauck’un kendisine Türkiye’deki gelişmelerden kaygı duyduklarını aktardığını söylerken, “Sayın Gauck basın özgürlüğünün kendisi için ne kadar önemli olduğunu anlattı. Genel olarak ilkelerden bahsetti ve Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün savunulmasının ne kadar önemli olduğunu ifade etti” dedi. 

Gauck'un Almanya'daki Türk toplumuna dikkat çekerek, Türkiye’deki olumsuz gelişmelerin Almanya’daki yansımalarından duydukları endişeyi dile getirdiğini belirten Mumcu,  “Türkiye’deki gelişmelerin Almanya’ya nasıl bir etkisi olur, bunu öğrenmeye çalışıyorlar. Bir de gidişat ne olacak, nereye varacak bunu anlamaya çalışıyorlar” dedi.

TÜRKİYE BUNDAN 3-5 SENE SONRA NEREYE GİDER?

Mumcu şu ilginç ayrıntıyı aktardı:

“Sayın Gauck, ‘Peki nereye gider Türkiye bundan üç sene beş sene sonra?’ gibi bir soru sordu. Ben de Türkiye için üç sene beş senenin çok uzun süreler olduğunu, her şeyin çok hızlı değiştiğini söyledim.”

Alman Cumhurbaşkanının, Cumhuriyet’e yönelik açılan davanın ayrıntılarıyla ilgili kendisine sorular yönelttiğini söyleyen Özgür Mumcu, “Daha iddianamenin hazırlanmadığını ancak savcıların sorularından suçlamaların ne olduğunu anlayabildiğimizi, bu suçlamaların temelsiz olduğunu düşündüğümüzü aktardım” dedi.

İKİ,ÜÇ GAZETE AYAKTA KALDI

“Türkiye’de basın özgürlüğü çok fena bir yerde gözüküyor” diyen Özgür Mumcu, medyanın yüzde 80’inin iktidarın elinde olduğunu, gazetelerin eskisi kadar okunmadığını, iki üç tane gazetenin ayakta kaldığını söyledi.

Bu gazetelerin tirajının belli olduğunu, televizyonların neredeyse tamamının iktidarın elinde olduğunu, olmayanların da otosansürle yayın yapmaya çalıştıklarını belirten Mumcu, “Şu anda maalesef kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesi zaten ihtimal dışında” şeklinde konuştu.

Mumcu, Türkiye’deki sürecin kaygı verici olmaya devam ettiğine dikkat çekerken, değerlendirmelerini şöyle tamamladı:

 "Önce size uzak olan çevreden başlıyorlar. Size gelmez zannediyorsunuz. Kürt gazetecilerine, sosyalist medyanın başına gelebilir diye düşünülüyordu. Ama Cumhuriyet’e de herhalde olmaz deniliyordu. Ama oluyormuş. Yarın bir gün bu Doğan gurubuna da ilerleyecektir. Bu artık çığ gibi bir şey. Baştan dayanışma sergilenseydi bu aşamaya gelinmesinde zorlanabilirlerdi. Şu anda engel olmaya çalışacağız ama zor görünüyor.”

 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar