ALKIŞ

Alkışlar Faruk Bildirici için

Gazeteciler, kurumlarını bağlayacak siyasi tavırlar da sergilememeli. Kaynağı, finansmanı, yöntemi, kapsamı belli olmayan kamuoyu araştırmalarıyla seçmeni manipüle etmeye çalışmamalı.

Alkışlar Faruk Bildirici için

Taraf olan gazeteci özgür olamaz, doğru bilgi veremez. Yanlı haber gerçek haber değildir. Okura doğru bilgi vermenin önkoşulu, tarafsız ve özgür olmaktır. Gazeteci, iktidar ya da muhalefet ayrımı yapmadan bütün partilere ve tabii Cumhurbaşkanı adaylarına eşit mesafede olmalıdır. 

* 

Tarafsızlık ve bağımsızlık ilkesinin tavizsiz uygulanması yeni seçimler yaklaşırken daha da önem kazanıyor. Biz gazetecilerin görevi, partilerin daha çok oy almasını ve propaganda yapmasını sağlamak değil. Türkiye’nin gelecek rotasını belirleyecek seçimlerde insanların doğru karar verebilmesine yardımcı olmak, toplumu aydınlatmak, bilgilendirmek. 

* 

Seçmenleri doğru bilgilerle donatmak için yapılması gerekenlerin başında okuru yönlendirmeye çalışmamak geliyor. Gazeteciler, kurumlarını bağlayacak siyasi tavırlar da sergilememeli. Kaynağı, finansmanı, yöntemi, kapsamı belli olmayan kamuoyu araştırmalarıyla seçmeni manipüle etmeye çalışmamalı. 

* 

İktidar ya da muhalefet partilerinin söylediklerini aynen yazmakla yetinmek gazeteciliğin rolünü aktarıcılığa indirgemek olur. Söylenenlerin analizini yapmak, incelemek ve doğru olmayanları da duyurmak gerekir. 

* 

Haber verilerini toplarken yansız davranmakla kalmayıp, haberlerde de objektif bir dil kullanmak zorunludur. İktidar partisinin yönetimde olduğu süre boyunca yaptıklarını ve yapamadıklarını hatırlatmak, muhalefetin de yapmayı vaat ettiklerini irdeleyerek duyurmak gerekir. 

* 

Seçime katılan bütün partilerin faaliyetleri ve açıklamaları dengeli ve adil biçimde okura duyurulmalıdır. Bazı partilerin haberlerini görmezden gelmek tarafsızlığa gölge düşürür ve okurdan bilgi saklamak anlamına gelir. 

* 

Demokratik, özgür ve açık bir tartışma ortamının sağlanması için çaba harcanmalı, seçimlerin adil ve hilesiz yapılması için sandık güvenliğinin de takipçisi olunmalıdır. Gazeteci vatanına, milletine böyle hizmet eder. 

* 

Az önce okuduğunuz satırları Faruk Bildirici’nin dünkü Hürriyet’te yayımlanan yazısından alıntıladım. 

Her satırının altına imzamı atarım… 

Ve… 

Bu ilkelere uyulup uyulmadığının takipçisi olacağımın da bilinmesini isterim… 

* 

Hemen herkesin, “Hürriyet iktidarın sesi olacak” diye alt perdeden ya da yüksek perdeden tartıştığı bir süreçte Hürriyet’in ombudsmanının bunları yazması yürek işidir… 

Ve haliyle… 

Alkışı hak eder… 

 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar