KİTAPLIK

AK Partili vekilden dijital siyaset duaları

Dijital siyasetin artık kimlik bilgilerini de değiştirebildiğine işaret eden AK Parti milletvekilinden ilginç bir kitap geldi.

AK Partili vekilden dijital siyaset duaları

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, siyasetçilerin, sosyal medyayı doğru kullanmalarına katkıda bulunmak için bir kitap kaleme aldı.

Ünüvar, kitabında, "Pişmanlık duyup, yazdıklarımı silmek zorunda kalmayayım" "Sakin olmamı ve aklı başında içerikler paylaşmamı sağla'' şeklinde bazı "dijital siyaset duaları" da sıralıyor.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Ünüvar, kitabında,  "Yaşadığınız herşeyi yazmak zorunda değilsiniz. Bir kısmı da size kalsın", "Sosyal medyada ne rakip peşinde koşun ne takip peşinde", "Sosyal medya bir günlük değildir, bıktırmayın", "Sosyal medyada arkası olan değil, markası olan güçlüdür. Marka olmak için çabalayın" şeklinde bazı önerilerde bulunuyor.

Ünüvar'ın, "Dijital Siyaset" adını taşıyan kitabı, ayrıca kendisine de "tavsiyeler demeti" niteliğinde.

SOSYAL MEDYA İLETİŞİMİN, İLETİŞİM SİYASETİN PARÇASI

Sosyal medyanın siyasetçiler için önemine işaret eden Ünüvar, sosyal medyanın iletişimin bir parçası, iletişimin de siyasetçinin olmazsa olmazı olduğunu düşünüyor. Siyasetçinin, iletişimi farklı kanalları kullanarak yaptığını ifade eden Ünüvar, dijital yolu kullanarak yaptığı siyasal iletişimin dijital siyaset olarak da adlandırılabileceğini belirtiyor.

Ünüvar, kitabın tek başına bir kaynak olma iddiası taşımadığını vurgulayarak, kitabın amacını,  "Bu eserin hedefinde siyasal iletişim için dijital imkanların bilinçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması gayesi bulunmaktadır. Eserin bir diğer amacı ise okuyucuların dijital iletişim imkanlarını kullanarak hangi ölçüde etki oluşturabileceklerini göstermektedir" diye açıklıyor.

Dijital siyasetin artık kimlik bilgilerini de değiştirebildiğine işaret eden Ünüvar, yaşanılan değişimi, Prof. Dr. Necdet Ünüvar kimliğinin önüne @necdetunuvar kimliğinin geçtiğini gördüğünde daha net anlıyor.

SOSYAL MEDYA ER MEYDANI

Ünüvar, interneti, "sayısız teknik terim ve karmaşık yapı içerse de temelde hazırlıklarını iyi yapanların çıkması gereken er meydanı; fırsat penceresinden bakıldığında büyük fırsat, risk penceresinden bakıldığında ise ciddi risk" şeklinde tanımlıyor.

İnternet ve özellikle sosyal medyayı, yemekteki tuza benzeten Ünüvar, "Dozunda tat verir. Fazla olursa ağzınızın tadını kaçırabilir" diyor.

"ALLAHIM PİŞMANLIK DUYUP YAZDIKLARIMI..."

Ünüvar, kitabında, "Allahım hayatımı sosyal medyaya değil, sosyal medyayı bana bağımlı kıl", "Sakin olmamı ve aklı başında içerikler paylaşmamı sağla. Pişmanlık duyup, yazdıklarımı silmek zorunda kalmayayım", "Aniden gelen önyargılı mesajları, hatasız kul olmaz düsturu ile tebessüm ile karşılamamı sağla", "Hayata, sadece olaylar penceresinden bakan sıkıcı sosyal medya kullanıcısı olmama engel ol" şeklinde bazı "dijital siyaset duaları" da sıralıyor.

ÜNÜVAR'DAN ÖNERİLER

Ünüvar, okuyucularına, sosyal medyayı kullananlara önerilerde bulunuyor. Kitapta yer alan önerilerden bazıları şöyle:

-Tüm birikiminizi aynı anda kullanmaya çalışmayın.

-Önce hazırlık yapın ve bir süre muhatap ve muhalif olduğunu düşündüğünüz kişileri izleyin, onları tanıyın. Strateji ve tarz oluşturun.

-Sayfalarınızın tasarımı iyi olsun. Her 1-2 yılda bir tasarımınızı yenileyin.

-Sosyal medya çiçek yetiştirmek gibidir. Bakımı ihmal edilmemelidir. Zaman zaman profesyonel destek gerekebilir.

-Sosyal medya hayatın bir parçası olabilir ama hayatın kendisi olamaz.

-Daima pozitif mesaj verin.

-Samimi olun, laubali değil.

-Yaşadığınız herşeyi yazmak zorunda değilsiniz. Bir kısmı da size kalsın.

-Sosyal medyada ne rakip peşinde koşun ne takip peşinde.

-Önemli günler ve kutlamaları ihmal etmeyin.

-Herkesin yaptığını herkesten farklı yapmaya, herkesin gördüğünü herkesten farklı yorumlamaya özen gösterin. Farklı olun aykırı değil; farklılık zenginliktir.

-Blogunuz sıkmayacak uzunlukta, Facebook sayfanız ilgi çekecek kadar renkli, twitter mesajlarınız anlamlı ve özgün, internet siteniz şık ve bilgilendirici olsun.

-Etkinliklerinizden fotoğraf paylaşırken kendinizi tek olarak değil, etkinliğin bir parçası olarak sunun.

-Sosyal medya bir günlük değildir, bıktırmayın.

-Sosyal medyada arkası olan değil, markası olan güçlüdür. Marka olmak için çabalayın.

-Risk almamak için asla başkalarına ait bilgisayarlardan sosyal medya hesaplarınıza giriş yapmayın.

-Sosyal medyada listelere eklenen, yazdıkları beklenen kişi olun.

ÇOK OKUNANLAR