GÜNCEL

Abdurrahman Dilipak: Güzel şeyler de oluyor

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, güzel şeyler de oluyor ifadesi ile zirai ilaçlara karşı yapılan önemli projeleri örnek verdi.

Abdurrahman Dilipak: Güzel şeyler de oluyor

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, bugünkü köşe yazısında zirai ilaçlara karşı yapılan bilimsel çalışmaları yazdı. Uluslararası kurumlar ve siyasetin bu çalışmalara gölge olmaması gerektiğini belirten Dilipak, zirai ilaçlar yerine faydalı böcekleri doğaya adapte eden bilim insanlarından söz etti. 

İşte o yazı:

Zirai mücadele ilaçları ile MÜCADELE’den söz ediyoruz da peki bu işin doğrusu ne? Tabiatın tabii dengesini bozduk, bilim adına, refah ve zenginlik adına. 6 ay bir güz gittikten sonra felaketin farkına vardık, şimdi geri dönmeye çalışıyoruz ama kolay değil tabii. Arada bilim kurulları, bakanlıklar, odalar, piyasa baronları, muhteris ve işbilmez paragöz birileri, laf anlamaz bürokratlar ve baş belası bir mevzuat. Yani anlayacağımız işimiz zor. Şeytan dopingli ve pozitif ayırımcılığa sahip, dürüstlerin elleri kolları prangalı. Ve geri dönüş yollarında 40 kapıda 40 kilit. Yollar kapalı..

Neyse ağlayarak geçirecek vaktimiz yok. FDI’ya, DSÖ ve FAO’ya inat, üniversitelere, piyasaya, siyaset, bürokrasi ve mevzuata inat yürümeye devam. Sağlığımız yukarıdaki örgütlerin, namusumuzu İS, CEDAW, LAZARANTA ve UNESCO’nun şerrinden, paramızı LIBOR, FED, IMF’nin elinden kurtarırız inşallah.

Güzel şeylerden bazıları şunlar: 1986’da Turunçgillerde yeni beyaz sinek türü Parabemisia Myricae’nin parazitoidi Eretmocerus Debachi ile ilgili Nedim Uygun ve Rıfat Ulusoy tarafından getirilip doğaya adaptasyonu sağlanmıştı. 1990’da Turunçgil beyaz sineği Dialeurodes Citri avcısı Serangium parcesetosum, Gürcistan’dan Doğu Karadeniz bölgesine geçtiği belirlenen avcı böcek önce Doğu Akdeniz bölgesine sonra da bütün Turunçgil Üretim alanlarına yayılmıştı. Bu konuda Abdurrahman Yiğit ve Muammer Yaşarbaş önemli çalışmalar yaptı, bu konuda çözümler geliştirdiler. 1994’de Turunçgil pamuklu beyaz sineği Aleurıthrixus floccosus parazitoidi Cales Noacki Doğu Akdeniz bölgesinde tesbit edilmiş ve yaygınlaştırma çalışmaları Rıfat Ulusoy tarafından yapılmıştır.

Yazının tamamı için tıklayın 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar