GÜNDEM

Abdulkadir Selvi'ye konuşan Çavuşoğlu: Ayasofya’da geri adım olmaz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'ye, Ayasofya kararına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, eleştiriler ve tepkiler ön plana çıksa da İslam dünyasından kuvvetli destek mesajları geldiğini söyleyerek "Ayasofya'da geri adım olmaz" dedi.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Abdulkadir Selvi'ye konuşan Çavuşoğlu: Ayasofya’da geri adım olmaz

Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması sonrasında İslam dünyasından gelen destek mesajlarını, Avrupa'dan gelen eleştirel açıklamalar takip etti. Başta Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesi karara tepki gösterirken, Ayasofya'nın Dünya Kültür Mirası içerisinde bulunduğu ve cami olarak hizmet verdiğinde bu statüsünü yitireceğine ilişkin mesajlar öne çıktı.

Bu mesajı doğrudan veren ise UNESCO oldu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) yapılan açıklamada Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin bir sonraki toplantıda Ayasofya'nın korunma statüsünün gözden geçirileceğini açıklandı.

Hem ulusal hem uluslararası basında desteklerden ziyade tepki ve eleştirilerin ön plana çıkarıldığı görülürken bu durumun Ayasofya kararını etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Cami olarak açılma konusunu UNESCO’ya soracak değiliz" dedi ve ekledi: "Ayasofya’da geri adım olmaz."

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı söyleşiyi yayınladı.

"KARARDA GERİ ADIM OLMAZ"

Selvi, Çavuşoğlu’na Ayasofya kararına ilişkin “Bu tepkiler Türkiye’ye geri adım attırır mı?” diye sordu.

Bakan Çavuşoğlu şu şekilde yanıtladı:

“Yok, artık bu konuda bir geri adım atmak söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya Devlet Başkanı Putin’le de görüştü bu konuyu. Şu anda herkes ‘Kararınıza saygı duyuyoruz ama kültürel miras korunsun’ deme noktasına geldi. Daha önce başka türlü yorum yapanlar, ‘Cami olarak açılmasın’ diyenler de şimdi bunu demeye başladı. Yunanistan gibi hazımsız olan bazı ülkeler halen bunun tersini savunuyor ama bu konuda artık geri adım atmak olmaz.”

"DÜNYA KÜLTÜR MİRASI’NA UYGUN OLARAK KORUNACAK"

Çavuşoğlu, eleştiriler sırasında ön plana çıkan "Dünya Kültür Mirası’na aykırı düzenlemeler" yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya ise şu cevabı verdi:

“Hayır. Hiçbir zaman dünya kültür mirasına aykırı bir iş yapmadık. Ayasofya, 481 sene cami olarak hizmet etmiştir. O dönemde nasıl korunduysa, ondan sonraki dönemde de nasıl korunduysa ve bugüne kadar geldiyse, bundan sonra aynı şekilde korunacak."

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar