KULİS

Abdulkadir Selvi'den Kızılcahamam kulisleri: Erdoğan fitne kapısını kapattı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti'nin Kızılcahamam kampından elde ettiği kulis bilgilerini ve izlenimlerini aktardığı yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fitne kapılarını kapttığını ve umut dağıttığını belirtti. Selvi, Bahçeli'nin "Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılsın" önerisini ise Erdoğan'ın yoluna taş koymak olarak yorumladı.

Abdulkadir Selvi'den Kızılcahamam kulisleri: Erdoğan fitne kapısını kapattı

AK Parti'nin Kızılcahamam'da girdiği kampta neler konuşuldu? Milletvekilleri ile görüşen Erdoğan, hangi konulara parmak bastı? AK Parti'nin yeni yol haritası ne olacak?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, kulislerden aldığı bilgiler ışığında Kızılcahamam kampını değerlendirdi. 

Selvi'ye göre Erdoğan, AK Parti içerisinde oluşacak olan her türlü fitneye kapıları kapattı. Bunun yanında 2023 hedeflerini işaret eden Erdoğan, partilileri umutlandırdı.

İşte Selvi'nin kulis yazısından ilgili bölümler:

Tecrübeli bir milletvekili, “Son dönemlerin en önemli toplantılarından birini gerçekleştirdik. Cumhurbaşkanımız adeta partiye yeni bir format attı” dedi. Tabi bu gözlem ne derece siyasi realiteyi yansıyor, ne ölçüde milletvekilinin kişisel gözlemlerinden oluşuyor onu bilemem. Ama kritik süreçte Erdoğan, AK Parti milletvekillerinin önüne 2023 perspektifini koydu. Ama ondan önce çok daha önemli bir iş yaptı. Önce ona değineceğim. Erdoğan’ın üç günlük kampın sonunda ve milletvekilleriyle birebir görüşmesinden sonra bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissetmesinin anlamı büyük. Şimdi gelelim o uyarıya. Erdoğan, önce, “fitne kapısı”nı kapattı. “Fitne bayağı egemen ve fitnenin egemen olduğu yerden de ne bereket ne de hayır çıkar” dedi. İslam tarihinde fitnenin neden olduğu acılar, muhafazakar siyasette yol açtığı tahribatlar iyi bilindiği için bu uyarının anlamı büyüktü.

Önemli olan 2023’e giderken AK Parti’nin pusulası ne olacak? Özgürlükler mi, reformlar mı, yoksa yasaklar mı? İşin püf noktası burası. Çünkü MHP lideri bu kez hasta yatağından önemli bir hamle yaptı.

KILIÇDAROĞLU’NUN DOKUNULMAZLIĞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılmasını ve yargılanmasını istedi. Tek kelime ile tehlikeli bir adım. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Çubuk’ta linç edilmek istendiğinde siyaset çok kötü bir sınav verdi. Saldırgan kahramanlaştırılırken, neredeyse CHP Lideri’ne “Oradan neden sağ çıktın” diye ceza kesilmeye kalkışıldı. Çubuk saldırısının etkisi nasıl ki 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinde görüldü, Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı kaldırılıp yargılanması yoluna gidilirse bunun sonucu da 2023 seçimlerinde görülür. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın yoluna mayın döşenmiş olur. O nedenle AK Parti’nin bu konudaki duruşu önemli. Şimdiye kadar bu tartışmaya girmemekle özenli davrandılar. Merak ettim, araştırdım. Kızılcahamam kampında da gündeme gelmemiş. Erdoğan bu konuda herhangi bir değerlendirme yapmamış.

Erdoğan’la birebir görüşme yapan milletvekilleriyle konuştum. Erdoğan’la ilgili gözlemlerini sordum. “Kendinden çok emin. Takvimine hâkim. Ya bilmediğimiz bir şey var ya da sürece ilişkin yapmayı planladığı hamleleri kafasında netleştirmiş” dediler.

Erdoğan, Kızılcahamam kampında iki noktanın üzerinde yoğunlaştı.

Tekrarlanan İstanbul seçimleriyle oluşan “Kaybettik” duygusunu silmeye çalıştı. Yıllara göre seçim sonuçları üzerinde değerlendirme yaptı. “Biz kaybetmedik” dedi. Moral ve motivasyon yüklemeye çalıştı.

Milletvekillerinden geçmişe takılı kalmak yerine geleceğe bakmalarını istedi. 2023 seçimlerini hedef olarak gösterdi.

Erdoğan kapanış konuşmasını yaparken bir an Demirel’in 12 Eylül yönetimine ve ANAP’a karşı verdiği mücadeleyi hatırladım. Zor zamanlardı. Demirel o dönemlerde DYP’lileri motive edici konuşmalar yapardı. “İnanç tekeden süt çıkarır” derdi. “Demokrasi mahzeni” dediği, merdiven altındaki bir yerden DYP’nin iktidarını çıkardı. 12 Eylül’ün yasaklı Demirel’i önce başbakan, sonra cumhurbaşkanı oldu.

Erdoğan da Kızılcahamam kampında külleri üfledi, yeni başarı hikâyeleri yazmak üzere AK Partililerin gönüllerinde umut ışığını yaktı. Lider zor dönemlerde ortaya çıkar...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar