GÜNDEM

Abdulkadir Selvi yazdı: Helalleşme CHP’yi karıştırır mı, Kılıçdaroğlu başarır mı?

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' açıklamalarına ilişkin, "Kılıçdaroğlu, bu çıkışını alkışlayacak olan kesimlerden bir liste oluşturmuş. Ama iş CHP’nin geçmişiyle hesaplaşmaya dönüştüğü takdirde, o zaman seyreyleyin gürültüyü" ifadelerini kullandı.

Abdulkadir Selvi yazdı: Helalleşme CHP’yi karıştırır mı, Kılıçdaroğlu başarır mı?

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin grup toplantısına yaptığı 'helalleşme' konuşmasını değerlendirdi.

'Kılıçdaroğlu’nun helalleşmeye önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la başlaması gerektiğini' söyeleyen Selvi, "Çünkü en çok Erdoğan’a hakaret ediyor. Ama Cumhurbaşkanı ile helalleşmesi konusunda umutlu değildim. Zaten o da beni yanıltmadı. Helalleşmek için bir liste açıkladı ama orada Erdoğan yoktu. Bundan bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir helalleşme çağrısı yapmıştı. Peki o zaman Kılıçdaroğlu’nun tavrı ne olmuştu? Erdoğan, 14 Mayıs 2021 tarihinde pandemi nedeniyle yaşanan 17 günlük kısıtlamadan etkilenen vatandaşlarımızdan helallik istemişti. Erdoğan, “Sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” demişti. Kılıçdaroğlu o zaman, 'Bırak kardeşim sen helalleşmeyi. Neyin helalleşmesi? Helalleşme olayı sadece ve sadece insanları avutmak amacıyla veya insanların inançları veya duygularını sömürmek amacıyla, onların yaşadıkları sıkıntıları nasıl unutturabiliriz... Öyle bir çaba. Bu beyhude bir çabadır. Biz hakkımızı helal etmiyoruz' diye yanıt vermişti" ifadelerini kullandı.

İşte o yazı:

Kılıçdaroğlu’nun helalleşme yolculuğunun nasıl sonuçlanacağını merakla takip ediyorum. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı CHP içinde dalgalanmaya yol açtı. Bir kesim, “Hazır iktidara geliyoruz. Erdoğan’dan hesap sormayı hedefliyoruz. Bu helalleşme nereden çıktı?” diye rahatsızlığını ortaya vurdu. CHP liderinin dünkü grup konuşmasını o nedenle dikkatle izledim. Kılıçdaroğlu da CHP içindeki homurtuların farkında olmalı ki, “Helalleşme ile hukuku karıştıranlar oldu” deme gereği duydu.

CHP DE SİTEM ETTİ

Kılıçdaroğlu, CHP’den yükselen itirazlara karşı sitemkârdı. “Kim ne suç işlediyse hukuk onun hesabını soracak” diye konuştu.

CHP’de “helalleşme” konusunda iki kesimden gelen itirazlar var.

Bir kısmı “İktidara geliyoruz. AK Parti ve Erdoğan’dan hesap soracağız. Biz hesap sormaya hazırlanırken bu helalleşme nereden çıktı?” havasında. Yoksa Kılıçdaroğlu hesap soracağız diye bizi aldatıyor mu, diye tepki gösteriyorlar.

Diğer kesim ise CHP’nin helalleşmeyi gerektirecek icraatları olduğuna şiddetle karşı çıkıyor. Onlar bu çıkışın CHP’yi özeleştiri yapmak zorunda bırakacağına inanıyorlar.

HELALLEŞME LİSTESİ

Kılıçdaroğlu, helalleşme çıkışının altını doldurmak için bir liste verdi.

“28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz, Roboski’yle helalleşeceğiz. Sivas, Maraş mağdurlarıyla, Diyarbakır hapishanesi mahkûmlarıyla helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklarla, Romanlarla, 6-7 Eylül mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesiyle, Soma’yla helalleşeceğiz. Darbeciler tarafından bir sağdan bir soldan gençlerimiz asıldı; onlarla helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, bu çıkışını alkışlayacak olan kesimlerden bir liste oluşturmuş. Ama iş CHP’nin geçmişiyle hesaplaşmaya dönüştüğü takdirde, o zaman seyreyleyin gürültüyü.

Yazının tamamını okumak için tıklayın...

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar