GÜNCEL

Abdülkadir Selvi: Seçim barajında alternatifli iki öneri var!

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, seçim barajında alternatifli iki öneri olduğunu belirtti.

Abdülkadir Selvi: Seçim barajında alternatifli iki öneri var!

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, yazısında Türkiye'nin 12 Eylül ürünü olan seçimlerdeki yüzde 10 barajından kurtulması gerektiğini söyledi. Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7'ye düşürülmesinin düşünüldüğünü belirten Selvi, bu husustaki tercihin liderlere bırakılacağını ve Erdoğan ile Bahçeli'nin tercihine göre yüzde 5 ya da 7 esas alınarak çalışılacağını açıkladı.

Abdulkadir Selvi, seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi, yeni barajın hem ittifaklar için hem seçime kendi adına giren partiler için uygulanması, diğer taraftan yüzde 5 ya da 7’yi aşacağını düşünen partiyi ittifaka girmeye mecbur bırakmamak, eğer bir siyasi parti ittifaka girmek istiyorsa barajın yüzde 10 ya da 12 olarak uygulanması gibi alternetifli seçenekleri açıkladı. 

İşte o yazı... 

AK Parti ve MHP’de, seçim sistemi ve siyasi partiler yasasıyla ilgili çalışma yapıldı.
Ancak iki parti ortak çalışmalara başlamadı. Seçim yasasıyla ilgili çalışmalarda en çok seçim barajı merak ediliyor.

SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLÜYOR

Türkiye’nin 12 Eylül ürünü olan yüzde 10 barajından kurtulması gerekiyor. Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi düşünülüyor. Bu konuda tercih, liderlere bırakılacak. Erdoğan ve Bahçeli’nin tercihine göre yüzde 7 ya da 5 esas alınarak çalışılacak.

İTTİFAK BARAJI GELECEK Mİ?

Partiler artık seçimlere ittifaklar halinde giriyor. İttifak yüzde 10 barajını aşınca, ittifak ortağı partiler de barajı aşmış oluyor. İttifaklarla seçim barajı fiilen ortadan kalkmış oluyor. Yüzde 10 seçim barajı, baraj sorunu yaşayan partileri ittifaklara girmeye teşvik ediyor.

İTTİFAK BARAJI

Yüzde 10 seçim barajı ittifaklar için uygulanıyor. Bir de ittifaka girmeden kendi başına seçime giren partiler için geçerli oluyor. Örneğin, HDP ittifaklara girmedi ama 24 Haziran 2018 seçimlerinde 11.7 oranında oy alarak barajı aşmayı başardı.

Yazının tamamı için tıklayın... 

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar