GÜNDEM

Abdulkadir Selvi: Mehmet Akif, hazırladığı Türkçe mealin, ölümünden sonra yok edilmesini istemişti

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Kur'an'ın Türkçe okunması tartışmaları sürerken İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümünde Akif'in Kur'an hassasiyetine ilişkin bir anektod paylaştı.

Abdulkadir Selvi: Mehmet Akif, hazırladığı Türkçe mealin, ölümünden sonra yok edilmesini istemişti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği şeb-i arus töreninde Kur'an'ın Türkçe okutulması ve girişte alınan tekbirin Türkçe okunması, beraberinde "Türkçe Kur'an ve Türkçe ezan" tartışmasını başlatmıştı.

Bu tartışmalar sürerken, dün İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un ölüm yıl dönümüydü. Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Kur'an'ı Kerim hassasiyetiyle bilinen şair Mehmet Akif Ersoy'un hassasiyetine ilişkin bir anektod paylaştı:

ÖLÜMÜNE TAKİP

DÜN milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vefat yıldönümüydü. “Tarih tekerrürden ibarettir derler, ibret alınsaydı hiç tekerrür eder miydi” demişti Akif. Ancak bugün tam da onun dediği gibi bir tartışmanın içindeyiz. O da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Şeb-i Ârus törenlerinde Türkçe Kuran okunması hadisesi. Arapça profesörü olan ve Erdoğan’ın da tercümanlığını yapan eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler’in Türkçe Kuran tanımına esaslı bir itirazı var. “Kuran’ı Kerim’in Türkçe, İngilizce, Fransızca tercümesi olur. Ama o Kuran olmaz. Tercümesi olur. Kuran, Allah tarafından Peygamberimize Arapça olarak indirilmiştir” diyor. Emrullah İşler haklı.

KURAN MEALİ NEDEN YAKILDI?

Milli şairimiz Akif, Mısır’da hazırladığı Türkçe mealin, ölümünden sonra yok edilmesini istemişti. Akif’in vasiyetini yerine getirenlerden biri olan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Akif’in vasiyetinin gerekçesini “O dönem Türkiye’de Kuran’ın Türkçe okunacağı meselesi tartışmaya başlanmıştı. Ezan Türkçe okunuyordu. Bu durum Akif ve kendisi gibi düşünenler için kabul edilebilir bir husus değildi. Kendi yaptığı tercümenin bu yolda kullanılabileceği endişesiyle istemedi” diye izah etmişti.

TAKİBİN BELGESİ

Milli şairimiz Akif, Mısır’da sağlık durumunun iyice bozulması üzerine Türkiye’ye gelmişti. Bugün ölüm döşeğindeki Akif’le ilgili bir istihbarat belgesini paylaşacağım. Milli mücadeleye destek veren, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen Akif’e ölüm döşeğinde neyi reva görmüşüz?

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar