GÜNCEL

Abdulkadir Selvi: Kara savaşını ABD yönetecek

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Kara savaşını ABD yönetecek" başlıklı bir yazı kaleme aldı. İlgili köşe yazısını gazeteciler.com üzerinden okuyabilir ve dinleyebilirsiniz.

İşte Abdulkadir Selvi'nin yazısı:

İsrail’in, Gazze sınırına askeri yığınak yaptığı ilk günden bu yana kara harekâtı beklentisi var.

Ama İsrail bir türlü kara harekâtını başlatmadı. Gelen bilgiler ABD’nin, İsrail ordusunu yetersiz ve disiplinsiz bulduğu yönünde. ABD, Gazze savaşını İsrail’e bırakılamayacak kadar ciddi bir iş olarak görüyormuş. ABD’nin, “Bu haliyle kara harekâtına girişirseniz, meskûn mahal savaşında Hamas’ın karşısında başarısız olursunuz” dediği yönünde.

ABD duruma el koymuş. ABD’nin, Irak işgalinde görev alan Korgeneral Glynn’i koordinatör olarak atamış. Peki bu durumda ABD de savaşa girmiş olmuyor mu? Felluce operasyonları, Vietnam savaşından sonraki en büyük şehir savaşı olarak gösterilmişti. Glynn, Felluce’de şehir savaşlarını yöneten tecrübeli bir isim. ABD, Felluce’de çok kan dökmesine rağmen istediği başarıyı sağlayamamıştı. Ama meskûn mahal savaşında deneyim kazanmıştı.

Netanyahu ile asker arasındaki sorun

ABD’nin, İsrail’de yaşadığı bir sorun da Netanyahu ile İsrail ordusu arasında yaşanan sorun. Askerler, 7 Ekim’deki saldırıdan Netanyahu’yu sorumlu tutuyor. Gerekli önlemleri almadığı için bu saldırıya neden olduğunu düşünüyorlar. Öyle ki sınırdaki askerleri ilk ziyaretinde Netanyahu konuşma yapmak istemiş ama askerlerin tepkisi üzerine konuşamamıştı. Ancak ikinci ziyaretinde konuşma yapmasına izin verildi. İkinci bir rahatsızlık konusu ise, kara harekâtını sürekli olarak ertelediği için askerlerin tepkili olduğu söyleniyor. Netanyahu’nun bazı talimatlarının uygulanmadığı iddia ediliyor. Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant ve Genelkurmay Başkanı Halevi ortak basın toplantısı düzenlediler ama oradaki tablo aralarındaki ayrışmayı daha çok ortaya çıkardı.

...

YAZININ TAMAMINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar