GÜNDEM

Abdulkadir Selvi: Bireysel başvuru konusunun netleştirilmesine ihtiyaç var

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AYM'ye yapılan bireysel başvuru kararının nereye kadar uygulanıp nereye kadar uygulanamayacağı konusunun netleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Abdulkadir Selvi: Bireysel başvuru konusunun netleştirilmesine ihtiyaç var

Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu ile ilgili verilen kararı ‘hak ihlali’ olarak değerlendirmesinin ardından, 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin ‘yeniden yargılamaya gerek olmadığı' kararına varması ve AYM üyesi Engin Yıldırım'ın "ışıklar yanıyor" paylaşımı... Siyaset, bu gündemle çalkalanırken Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bireysel başvurunun "sınırlarını" incelediği bir yazı kaleme aldı.

Selvi, yazısında AYM'nin Enis Berberoğlu’yla ilgili “hak ihlali” kararının yerine getirilmesini savunanların Anayasa’nın 153. maddesi ile Anayasa Mahkemesi’nin kuruluşuyla ilgili kanunun 50. maddesini öne sürdüğünü; AYM'nin kararını reddeden 14. Ağır Ceza Mahkemesinin ise gerekçe olarak 50’nci maddedeki “Yerindelik denetimi yapamaz” hükmünü öne sürdüğünü söyledi.

"Eğer her karar otomatik olarak uygulanır denilirse, o zaman Anayasa Mahkemesi’nin “süper temyiz” mahkemesine dönüşeceğini savunanlar var... Enis Berberoğlu kararında Anayasa Mahkemesi’nin muhatabının birinci derece mahkemesi mi yoksa Yargıtay mı olduğu konusunda dahi bir tartışma var" diyen Selvi'ye göre "Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının nereye kadar uygulanıp nereye kadar uygulanamayacağı konusunun netleştirilmesine ihtiyaç var."

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar