GÜNDEM

ABD'nin güvenlik uyarısı köşe yazılarında

ABD'nin Türkiye için yaptığı güvenlik uyarısı bugün Murat Yetkin ve Barış Doster'in köşe yazılarında kendine yer buldu.

ABD'nin güvenlik uyarısı köşe yazılarında

ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden, dün, Türkiye’de yaşayan ABD vatandaşlarına yönelik bir güvenlik uyarısı yayınladı. Buna göre ABD’nin Türkiye’deki diplomatik temsilciliği, İstanbul’daki ABD vatandaşları ve yabancılar ile beraber ABD İstanbul Başkonsolosluğu da dahil olmak üzere terörist saldırı ve kaçırılma olasılığına yönelik olarak güvenilir ihbarlar aldı. Söz konusu terör saldırısı ihtimaline karşı, ABD'nin Türkiye'deki resmi temsilciliklerinde vize hizmetlerine de geçici süreyle ara verileceği açıklandı.

Gazeteci Murat Yetkin ve Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Barış Doster, konuyu bugünkü köşelerine taşıdı.

Yetkin Report-Murat Yetkin:

Güvenlik kaynaklarına bu istihbaratın ABD makamlarına Türk makamları tarafından mı verildiğini, yoksa Amerikan makamlarının mı Türk makamlarını uyardığını sorduğumda aldığım yanıt da ilginçti. Kaynaklarım, mealen, “Onlardan gelen bir ihbar. Seçim öncesinde hassaslar galiba. Ama geniş önlemler alındı zaten”. Bu yanıttan çıkan sonuçlar: 1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan (muhtemelen CIA irtibatıyla) MİT ve Dışişleri kanallarıyla güvenlik alarmından haberdar edilmiş durumda, 2- ABD’nin güvenlik uyarısının sadece “seçim hassasiyetine” bağlı olması halinde başka ülkelerdeki büyükelçiliklerinin de benzeri şekilde alarma geçirilmiş olması gerekirdi. 24 Ekim sabah itibarıyla sadece Türkiye’de var.

Yazının tamamı için tıklayınız

Cumhuriyet-Barış Doster:

ABD’nin bu uyarısını nasıl yorumlamalı? Bilgiye, istihbarata mı dayanıyor? Yoksa Türkiye’yi baskı altına almaya yönelik yeni bir hamle mi? Benzer uyarıları geçmişte de yapan, birkaç yıl önce, diplomatik misyonlarının faaliyetlerini, vize işlemlerini askıya alan ABD’nin bu hamlesi, 3 Kasım’daki başkanlık seçimiyle, Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği destekle, Ankara - Moskova ilişkileriyle ilgili olabilir mi? Tartışalım...  

Yazının tamamı için tıklayınız

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum