GÜNDEM

43 Yaşında Erken Emekli Olmayı Bekleyen Vatandaşlar İçin Müjdeli Haber Geldi

 EYT haberi bekleyen vatandaşlar için müjdeli haber yayınlandı. EYT bekleyenlerin son şansı meslek olarak ağır ve yıpratıcı işlerde çalışmakta olan vatandaşlar için aktif hizmet süresinde zam veya yıpranma hakkını elde edip erkenden emekli olabilmekti.

43 Yaşında Erken Emekli Olmayı Bekleyen Vatandaşlar İçin Müjdeli Haber Geldi

Yakın bir döneme kadar 18 meslek grubu için bu hak tanınmışken son düzenlemelerle birlikte sağlık çalışanları Cezaevi görevlileri gibi mesleklerde bu gruba eklenmiş oldu bu sebeple 45 iş kolu için erken emeklilik şansı tanınmış oldu. Vatandaşlar emeklilik maaşları düşük olmasına rağmen erken emekli olabilmek için adeta gün saymaktadır. İşte tam burada erken emekli olabilmenin çeşitli yollarını aramaktadırlar. İş kanununda aktif hizmet süresi zammı ile tanımlanmakta olan ve kamuoyunda yıpranma hakkı olarak açıklanan bu uygulama inşaat sektöründe çalışan madencilik ve cam alanında çalışan vatandaşları kadar birçok mesleği kapsamaktadır.

Bu uygulama ile Ağır ve riskli işlerde çalışan vatandaşlar diğer çalışan vatandaşlara göre erken emekli olma hakkını elde etmiş bulunmaktadır. Bu tür mesleklerde aktif hizmet süresi zammı da uygulanmaktadır. Bu sebeple söz konusu habere konu olan mesleklerde çalışan vatandaşlar her çalışma yılı için emeklilik günlerine Ek olarak 60 ile 90 gün bazı mesleklerde 180 gün olmak üzere fazla süre kazanabilmektedirler.

Erken emeklilikten faydalanan meslek grupları geçtiğimiz yıllarda 18 iken bu sayı tam olarak 45'e yükseltildi bu meslekler arasında Ağız Diş radyoloji uzmanları, İhtiyat pilotları, infaz memuru, Röntgen teknisyenleri, Ceza İnfaz Kurumu müdürü gibi mesleklerde dahil edilerek yıpranma hakkı tanınan iş guruplarına eklendi. Erken emeklilik sağlayan yıpranma hakkından ise 2017'nin ağustos ayından itibaren çalışma Hayatında aktif rol alanlar faydalanabilecek.

50 yaşından önce erken emeklilik

Fiili hizmet süresi zammı uygulamış konusunda 360 gün normal çalışma süresi üzerinde çalışıldığı takdirde riskli sektör ve kanunun ilgili bulunan sektöre tanımladığı artı süreye göre belirlenecek bu alanlarda çalışan vatandaşları ise fazladan fazladan hizmet süresi eklenecektir, ancak yıpranma payından faydalanmanın bazı şartları vardır. İlk şart ise 5 yıllık süre sınırıdır, riskli işlerde çalışan vatandaşlar bu haktan yararlanarak alacak oldukları hizmet süresi zammı 5 yıldan fazla olmayacaktır. Bazı özel mesleklerde bu süre 8 yıla kadar çıkabilmektedir.

Tüm bu şartlardan faydalanma ayrıcalığı yıpranma hakkı kapsamında olan mesleklerden birinde çalışmanız ile sağlanacaktır. Ancak o sektörde sadece çalışmanız yeterli değil fiili olarak bu işin kendisini yapmakta olan vatandaşlara bu haklar tanımlanacaktır.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar