GÜNDEM

40 yaş ve üstü emekli olmak isteyenlere, Erken emeklilik müjdesi var!

40 yaş üstü olup emekli olmak isteyen ve şartlara uygun olan herkes SSK ve SGK’ya başvurabilecek ve emekli olabilecek.

40 yaş ve üstü emekli olmak isteyenlere, Erken emeklilik müjdesi var!

40 yaş ve üstü kişiler için erken emeklilik imkanı sunan tasarı ile belirlenen şartlar uyarınca belirli kişiler emeklilik haklarından faydalanabilecek. 40 yaş üstü olup emekli olmak isteyen ve şartlara uygun olan herkes SSK ve SGK’ya başvurabilecek ve emekli olabilecek.

40 Yaş Üstü Emeklilik Nasıl Olacak?

Malullük maaş uygulamasına yönelik düzeleme ile 40 yaşını aşmış ve sağlığı çalışmaya müsait olmayan kişiler için erken emeklilik imkanını getirdi. İş gücünü ve beden sağlığını kaybetmiş, bu nedenle de çalışamayacak olan 40 yaş üstü bireyler, erken emekli olmak için bu başvuruyu yapabileceklerdir. Bu başvuru için en önemli şart ise hekim tarafından beden sağlığını kaybettiği ve bu nedenle de çalışamayacağına dair onaylı belge sunulmasıdır.

Erken Malulen Emeklilik Hangi Şartları Gerektiriyor?

40 yaş üstü olan ve emekli olmak isteyen bireyler bu kapsamda emeklilik başvurusu yapabilecekler. Ancak sağlık raporunda en az yüzde altmış ve üstü oranında sağlık kaybı olduğu kanıtlanmalıdır. Kişinin kendisi ya da işvereni erken emeklilik için başvuruda bulunabilecekken gerekli işlemler SSK veya SGK’dan yapılabilecek.

Bugün çalışanlarımızın büyük bir kısmı iş kazaları ya da meslek hastalıkları nedeni ile beden sağlığını kaybediyor ve çalışamaz duruma geliyor. Bu hastalıkları yaşayan veya kaza sonucu sakatlanıp, vücut uzuvlarını kullanamaz hale gelen kişiler malulen emeklilik başvurusunu yapabilecekler. Bu gibi sorunlar yaşayan kişiler, iş hayatına devam etmekte sorun yaşıyor, çalışamayacak duruma geliyor ve bu durumları da ve belgelerle kanıtlanabiliyor ise malulen emekli olabilmesi için başvuru yapabilecekler. Bu kişiler doğrudan emekli olarak sayılacak. Tek gerekli şart gerçekleşen kaza veya hastalık sonucunda vücut bütünlüğü veya beden sağlığının en az yüzde altmışını kaybetmiş olmaktır.

Başvurular Nasıl Yapılacak?

Yukarıdaki durumları yaşayan kişiler kendilerine en yakın SGK’ya bağlı sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurabilir, ve buralara yazılı belge ile başvuru yapabilirler. Başvuru sonrasında ise değerlendirme süreci başlayacaktır. Başvuru sahibinin yaşadığı maluliyet durumuna ilişkin karardan sonra ise başvuru sahibinin şartlara uyması halinde kişi erken emekli edilip, maaş bağlanabilir ve emeklilik haklarından faydalanabilir.

ÇOK OKUNANLAR
Yorumlar 1 yorum