GÜNDEM

Yazar Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı, Kübra Par uyardı: Dünyaya rezil oluruz!

Yazar Buket Uzuner, Netflix yapımı Atiye dizisi hakkında İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde intihal davası açtı. Yazar, dizinin 2015 yılında yayımladığı 'Toprak' romanından intihal olduğunu söylüyor.

Pınar Hilal Balta
Pınar Hilal Baltapinarhilalb@gmail.com
Yazar Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı, Kübra Par uyardı: Dünyaya rezil oluruz! - Sayfa 1

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın gerekçesinde Uzuner’in ‘Tabiat Dörtlemesi’ olarak bilinen ‘Su’, ‘Toprak’, ‘Hava’, ‘Ateş’ adlı romanlarının hepsinde ana karakter olan ‘Defne Kaman’ ve anneannesi ‘Umay Nine’nin dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı belirtildi.

Yazar Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı, Kübra Par uyardı: Dünyaya rezil oluruz! - Sayfa 2

Uzuner de bu davanın Türkiye’de yaygın olan edebî intihaller için bir örnek teşkil edeceğini ve bundan sonra fikir hırsızlığının zorlaşacağını umduğunu belirtti.

Yazar Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı, Kübra Par uyardı: Dünyaya rezil oluruz! - Sayfa 3

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bilindiği gibi bir roman ve senaryonun temeli onun ana karakterleridir ve olayların akışı yoğunluklu olarak ana karakterlerin belirlediği bir yolda gelişir. Bu gerek edebiyatçılar gerek senaryo, film ve dizi sektöründe çok bilinen bir teknik konudur. ‘Atiye’ dizisinin senaryosu, Buket Uzuner’in ‘Defne Kaman’ın Maceraları – Toprak’ romanının ana karakterleri üzerine farklı adla kurulduğu ‘Atiye’ dizisi, yazarın ‘Su’, ‘Hava’ ve aynı serinin yazmakta olduğu ‘Ateş’ adlı eserlerine karşı bir fikrî ihlalidir.”

Yazar Buket Uzuner Atiye dizisine dava açtı, Kübra Par uyardı: Dünyaya rezil oluruz! - Sayfa 4

Daha önce de yazar Şengül Boybaş, ‘Dünyanın Uyanışı’ adlı romanından esinlenilerek çekilen dizinin ön jeneriğinde, fragman, afiş gibi tanıtımlarında eserine ve ismine yer verilmediğini belirterek OG Prodüksiyon şirketine dava açmıştı.