GÜNCEL

Teröre karşı sanatçı duyarsızlığı

Günlerdir yapılan çağrılara rağmen teröre karşı yürüyüşe bir avuç tiyatrocu katıldı! Sanatçı duyarlılığı bir kez daha sorgulanmaya başlandı...

Teröre karşı sanatçı duyarsızlığı - Sayfa 1

Tiyatro sanatçıları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatrolarının öncülüğünde, son günlerde yaşanan terör olaylarına tepkilerini basın açıklamasıyla dile getirdi. Ancak terörü protesto etkinliğine bir avuç sanatçının katılması "bu mu sanatçı duyarlılığı" sorusunun sorulmasına neden oldu. Sanatçılar, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde düzenlenen etkinlikte, terörü lanetleyerek, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Etkinliğe katılan sanatçılar ve vatandaşlar, "Sanatçı, Asker, Polis El Ele", "Sanat Terörü Yener", "Sanatçı, Halk, Devlet El Ele" yazan pankart ve dövizler açtı.

Teröre karşı sanatçı duyarsızlığı - Sayfa 2

Geçen hafta yapılması planlanan ve hava muhalefeti nedeniyle ertelenen etkinlikte, Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde görev yapan polis memurları da sanatçıların yanında yer aldı. İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, oyuncular Ali Poyrazoğlu, Zihni Göktay ve Kenan İmirzalıoğlu'nun da konuşma yaptığı toplantıda, teröre tepki bildirisini, oyuncu Erhan Yazıcıoğlu okudu.

Teröre karşı sanatçı duyarsızlığı - Sayfa 3

ŞAHİDİZ Bildiride, "Şahidiz. Şehitlerimiz Malazgirt’ten, Çanakkale'den bugüne varlığımızın sebebidir. Türkiye bütün bu saldırılara karşı topyekun mücadele etmektedir. Şehitler vermektedir. Şehit verilen her eve, her ocağa ateş düşmektedir. Şehit analarının gözyaşlarına, şahidiz. Bu memleketin ağacı, dalı, dağı, taşı, dili olmayan ama dile gelebilen her varlığının kardeşliğine şahidiz. Memleketimize, meclisimize, demokrasimize, cumhuriyetimize, kısacası varlığımıza yapılan her tür saldırıya, canını vererek savuşturan şehitlerimize." ifadelerine yer verildi.

Teröre karşı sanatçı duyarsızlığı - Sayfa 4

Türkiye'nin yıllardır terörle mücadele ettiğini vurgulayan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, "Bu, 15 Temmuz gününde zirve yaptı ve en büyük taarruzunu gerçekleştirdi. Bu millet onu da savmasını bildi ama ondan sonrasında lokal anlamda çok canımızı yakmaya başladılar. Ülke ve millet olarak, terörün başarılı olamayacağını, Türk milletinin, bunun karşısında bir bütün olarak durmayı bildiğini bugün de sanatçılarımızla göstermek istiyoruz." dedi. Süha Uygur da teröre fırsat vermemek adına bir araya geldiklerini ve teröre karşı daha sık bir arada bulunulması gerektiğini dile getirdi. Sanatçıların toplumdaki yerinin ayrı olduğunu belirten Uygur, şunları kaydetti: "Onların ağzından çıkan bir söylem, inanılmaz derecede bir moral motivasyon rüzgarı yaratıyor. Sanatçılar liderdir ve bu ülkede çok değerli sanatçı arkadaşlarımız var. Çoğu bireysel olarak her türlü teröre karşı tepkilerini gösteriyor ve bu bir yol açıyor. Vatandaş adına da çok büyük bir güç oluşuyor." Teröre karşı dik ve omurgalı bir duruş sergilendiğinin altını çizen Salih Efiloğlu ise, "Tarih boyunca, bu ülkeye kötü niyet besleyenler, ihanet edenler karşılığını mutlaka en ağır şekilde ödemişlerdir. Son yıllarda Türkiye'nin büyümesini ve gelişmesini hazmedemeyenler, en korkunç silahlarını kullanmaya başladılar. Yani bizim canımıza, malımıza ve insanımıza kastetmeye başladılar." değerlendirmesinde bulundu.